Hoppa till sidans innehåll

Lag-SM 2010


Lag-SM 2010

Sundsta Idrottshus i Karlstad har öppnat portarna, publik och tävlande har börjat strömma in, till 2010 års upplaga av Lag-SM i Bugg- och Rock’n Roll-danser. Än så länge är publiken rätt lugn, men om bara en timme bör det vara full fart både på läktarna och på tävlingsgolvet.

 

Vid en titt i programbladet ser vi att dagens domarkår ser ut som följande:

 

A Leo Beck (D) B, BW, LH, RR
B Martin Brokke (NL) DB, BW, LH, RR
C Christofer Elghorn B, DB, LH
D Cicki Hellsten B, DB, BW, LH, RR
E Anders Henriksson B, DB, BW, RR
F Martha Limburg (B) B, DB, BW LH, RR

 

För dagens musik står MF Ljuddesign med Marcus Fredriksson i spetsen. De som skall presentera de tävlande är Daniel Larsson och Helena Olsson.

 

- - - - ~*~ - - - -

 
Tävlingarna har dragit igång med Boogie Woogie och dansarna kämpar stenhårt för sina lag på tävlingsgolvet. Publiken gör sitt bästa för att heja fram sina dansare.

Priset för mest synliga hejarklack går till Varaslättens Buggare som har på sig hockeyhjälmar med blinkande lampor. De klackar som har tagit med sig vuvuzelor och hockeytutor får tyvärr inte använda dessa under tävlingen då de tar bort allt ljud för de som filmar.

Efter Boogie Woogie har turen kommit till Rock’n Roll, får se hur den vilda publiken tar emot dessa dansare.

 

- - - - ~*~ - - - -

 

Publiken fortsätter att heja på sina lag och stämningen är på topp i hallen. Efter att ha tittat på uttagningarna i Rock’n Roll och Lindy Hop är det nu dags för Bugg, just i detta nu står dansarna bakom kulisserna och förbereder sig för sin presentationsdans i Ungdomsklassen och det är många spända ungdomar som skall in på golvet. 

Nu återstår det bara två discipliner innan vi vet vilka lag som har tagit sig vidare till final och det känns som om det är mycket jämt mellan lagen i år.

 

- - - - ~*~ - - - -

 

De sista heaten i dubbelbugg håller på att genomföras och snart dröjer det inte länge innan vi får reda på vilka som går vidare. Att dubbelbuggen är en av de mindre disciplinerna märks inte idag där det är den andra största dansen, efter buggen. Det är mycket roligt att sitta här jämte dansgolvet och se på när de mycket duktiga deltagarna tävlar. Det är inte utan att det spritter i benen.

Från läktarhåll orkar hejarklackarna fortfarande hålla på. Det verkar som om hejarklackspriset i år står mellan Ena Bugg och Swing (Enköping), Varaslättens Buggare (Vara), DF Danceport (Fjällbacka) och DK Bohusbuggarna (Uddevalla), men allt kan fortfarande hända.

 

- - - - ~*~ - - - -

 

Arrangörerna har nog slått rekord i längsta lunchpaus, förmiddagen flöt så pass bra att pausen startade redan en timme före utsatt tid.

 

- - - - ~*~ - - - -

 

 

Invigningen börjar med att två svenska flaggor bärs in följt av de deltagande föreningarna. Därefter en presentation av domarna och tävlingskontrollanten Rigmor Follingar. Lena Arvidsson, ordförande i Svenska Danssportförbundet betonar i sitt invigningstal att det är en stor lagprestation att träna tillsammans, umgås tillsammans och tävla tillsammans. Lena klipper det blå-gula bandet och förklarar Lag-SM 2010 för invigt. Som avslutning på ceremonin framförs svenska nationalsången.

- - - - ~*~ - - - -

 

Finalpasset börjar med Boogie Woogie och den långsamma rundan i vuxenklassen. Paren får en låt lottad till sig genom att dra en siffra ur hejaklackspriset. Precis som det ska vara på ett Lag-SM är publiken med och hejar för fullt under hela Boogie Woogie klassen och vi bjuds på mycket bra dans och underhållning från alla de deltagande paren.  

 

- - - - ~*~ - - - -

 

I Lindy Hopen bjöds publiken på härlig swingmusik och full fart på golvet från dansarna.
Jublet i lokalen hade nästan inga gränser när Västkustbuggarnas Marcus Hellberg och Nicole Martini hade dansat sin Lindy Hop final i vuxenklassen. Nästan lika mycket jubel gav publiken när Henric Stillman och Isabella Gregorio dansade sin dans, som även var den sista Lindy Hop dansen för dagen.
I hejaklacksligan så har Ena Bugg och Swing för tillfället övertaget, men än är inte dagen slut.

 

- - - - ~*~ - - - -

 

I Rock’n Roll Junior stod fick vi se en vild dans av Jesper Eriksson och Bettina Runnerström, SDK Laxbuggarna, Halmstad som visade prov på en mycket underhållande dans med snygg akrobatik, vilken framförde till Ruslanas, Wild Dances som gjorde publiken helt vild.

I vuxen ökade akrobatiknivån och även publikens nivå. Det är akrobatik på hög nivå och man börjar fundera på om inte takets ljusrigg skulle hängt lite högre upp när Ulrik Olsson och Emma Håkansson-Ohlsson från DSF Västkustbuggarna, Tanumshede gör sina kast. 

 

- - - - ~*~ - - - -

 

Dubbelbuggen pågår för fullt och fanns det ett pris för ”mest engagerade tränare vid sidan av golvet” så går det till Mats Ivarsson som håller ungefär samma tempo som sina dubbelbuggstrios på golvet.

Linus Axelsson, Karolina Thid och Natahlie Albrigtsen, Uppsala Bugg och Swing fick stående ovationer för sin dubbelbugg i vuxenklassen, en jul-dubbelbugg som dansades till ’All I want for christmas’. De bjöd på allt en jul-dans kan innehålla, pussar under misteln, OK stämplat i rumpan och som avslutning en banderoll som önskade alla en God Jul. I övrigt är det svårt att tänka att dubbelbugg nu för tiden är en av de mindre disciplinerna när man ser en sån glädje som dansarna på golvet bjuder på. Det är inte utan att man själv blir sugen på att börja dansa igen..

- - - - ~*~ - - - -

 

Buggen började med att domarna fick fel papper, men för tävlingens skull var det inga större bekymmer utan väntetiden gjorde bara att stämningen i hallen byggdes upp till nya höjder, alla i publiken stämde upp i hejaklacksramsor, vilket stannade kvar i hallen under resten av finalpasset. Det var en smått kaotisk stämning bland publik och medtävlande.

Buggklasserna löpte på i rask takt och det såg som om det skulle bli en mycket jämn kamp, där dansarna gav järnet för att föreningen skulle ta hem guldet. Vuxen finalens långsamma runda var en upplevelse, kontrasten mellan dansarna bugg tolkning av ’Hungry eyes’ mot publikens rop var minst sagt annorlunda. I den snabba rundan var det fullt ös som gällde, det man kan fundera på är varför dansarna inte använder hela golvet utan enbart använder halva, stundtals dansade alla på en fjärdedel av golvet. Men bra dans, det var det.

- - - - ~*~ - - - -

 

Lena Arvidsson delade ut blommor till de som har tagit medaljer på internationella mästerskap under det gångna året, där vi har haft stora framgångar.

Hejaklackspriset går till Ena Bugg och Swing, Enköping som har haft fullt ös på läktaren under nästan hela dagen.

 

Svenska Ungdomsmästare blev Ena Bugg och Swing lag 1, Enköping med Carl Boije, Therese Sandberg (BW), Hampus Jacobsson och Therese Sandberg (B), Robin Andersson och Emelie Hammarberg (LH), Alexander Bodin och Evelina Widberg (RR), Simon Bodin, Emelie Hammarberg och Nathalie Rydh (DB). På andra plats hamnade Dancing Team Club, Hammarö och på tredje plats Luleå Bugg och Swing.

 

 

Svenska Juniormästare blev DSF Västkustbuggarna, Tanumshede med Anton Andersson och Elin Hellberg (BW), Felix Johansson och Elin Hellberg (B), Roberth Bom och Emma Myrehag (LH), Robin Magnusson och Alice Johansson (RR), Roberth Blom, Jennie Rönnbrant och Malin Rönnbrant (DB) På andra plats hamnade Ena Bugg och Swing, Enköping ochpå tredje plats DK Buggie, Ulricehamn.

 

 

Svenska Mästare blev DK Mälarbuggarna, Eskilstuna med Andreas Berg och Joanna Stillman (BW),  Jesper Boberg och Sara Victorin (B), Henric Stillman och Isabella Gregorio (LH), Jimmy Järvekvist och Josephine Nilsson (RR), Jesper Boberg, Sara Victorin och Ida Victroin (DB). På andra plats hamnade Uppsala Bugg och Swing Society och på tredje plats DSF Västkustbuggarna, Tanumshede.

 

- - - - ~*~ - - - -

 

Arrangörerna har gjort ett mycket bra arbete med årets Lag-SM och det märks att det inte är första gången som de arrangerar större mästerskap. Vi återkommer gärna den 23 september 2011 då DK Rocksulan skall arrangera Världsmästerskap i Bugg, Världscup i Lindy Hop och Europamästerskap i Boogie Woogie.

 

Under dagen har Riksidrottsförbundet varit på plats och utfört dopingkontroller, precis som i en ”riktig idrott”. Dansarna tyckte att det var speciellt och en annorlunda upplevelse, men tycker det är bra att kontrollerna genomförs.

 

Under morgondagen fortsätter vi rapporteringen från Sundsta Idrottshus där Karlstadsbuggen och finalen i Allroundcupen kommer att äga rum.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:12 Skribent: David Hugoson

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link