Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jochen Römling Deltagarna i tävlingen "Lilla Bryggdansen" i Fjällbacka

Dans hela livet

15 OKT 2014 13:35
"Kan vi dansa mera sedan?" var den vanligaste frågan som speakern och organisatören Christer Lindh fick av deltagarna under tävlingen "Lilla Bryggdansen" som i helgen arrangerades av dansföreningen Dance Port i Fjällbacka, för sjunde gången.
  • Skapad: 15 OKT 2014 13:35

Visst fick barnen dansa mera efter prisutdelningen! Två stycken koreografier till riktigt svängiga låtar där alla kunde vara med avslutade förmiddagen som var ett läroboksexempel på hur man lägger upp en tävling enligt barnens villkor. Att sista låten "Känslan från igår" var samma som på årets SM var bara grädden på moset!

Genom de senaste riktlinjerna om barn- och ungdomsidrott som Riksidrottsförbundet (RF) släppte till alla specialförbund för någon månad sedan har diskussionen över när och på vilka premisser barn ska kunna få tävla på idrottsevenemang tagit fart igen. Redan tidigare beslöts det att barn under 13 år inte tas ut för att representera Sverige på internationella mästerskap och vårt reglemente innehåller sedan länge några särskilda paragrafer för barn, t ex att alla barn ska få något enklare pris som en medalj, oavsett placering.

Martin Skarin och Ida Gullbrandsson från dansföreningen Munkbuggarna

Detta för att barn ska tävla för att det är roligt, inte primärt för att vinna. Inom Danssportförbundet har vi redan gjort ett bra förarbete i sakfrågan genom vår värdegrund "Dansen vill" som beskriver vilka mål man bör ha framför sig i vilken ålder, t ex för att det endast ska vara roligt, för att träna kroppen, för att vinna eller senare för att helt enkelt hålla igång. Det är nämligen just det som är så speciellt med dans jämfört med andra sporter: Man kan dansa hela livet, från 5 till 105 år!

Men för att det ska fungera och dansarna ska kunna upprätthålla gnistan och intresset att fortsätta träna måste träningarna och tävlingarna vara anpassade till respektive åldersgrupp. De senaste arrangemangen på väst- och på ostkusten, Lilla Bryggdansen i Fjällbacka och Brunnasnurren i Stockholm, visar kontrasterna väldigt tydligt. Båda evenemang var helt suveränt arrangerade och jättebra på varsitt sätt, men det hade inte fungerat om deltagarna skulle ha bytt plats med varandra.

Kjell Pettersson och Agneta Rodriguez från Brunna Danssportklubb

En stor del av paren i Fjällbacka tävlade för första gången. Många var väldigt blyga och vågade sig inte ut på golvet utan en extra uppmuntran från lagledaren. Ändå var det ju bara välkända människor i publiken - många hade hela släkten med sig som stolt försökte dokumentera dagen genom att filma med sina telefoner och surfplattor. Några slog upp sin picknick-korg i hörnet och naturligtvis ska barn få vara barn och springa runt i den trånga lokalen med sina kompisar. Hade även 40 stycken par i åldersklassen 35+ varit med hade inte bara lokalen varit för liten utan barnen hade blivit än mer rädda för att dansa när alla tittar. Stämningen hade inte varit densamma. Våra vuxna dansare å andra sidan hade haft svårt att fokusera med allt spring och rajtantajtan och hade inte heller varit nöjda. Hade man då bett barnen att sitta still hade inte tävlingen varit på barnens utan på de vuxnas villkor!

Hampus Brunholm och Alma Willig Nordblom från Dansföreningen Dance Port Fjällbacka

Om Fjällbacka-deltagarna tvärtom hade åkt till Stockholm istället hade det inte heller blivit bra. I den stora hallen som var perfekt för de vuxna paren för att ha plats att värma upp och för att det ska kännas rymligt hade nog ett och annat barn helt enkelt gått vilse. Tävlingen hade behövt gå över 7 timmar vilket hade varit för långt för att hålla koncentrationen uppe. Dessutom hade speakern fått anpassa sig. För det första ska man nog inte be 35+-klassen att ta sig i händerna och hoppa ner ifrån prispallen. För det andra måste man som speaker vara rolig på varsitt sätt om det nu är barn eller vuxna man leder genom tävlingen. Pausinläggen med matematiska quiz hade inte gått hem i Fjällbacka.

Lars Åsblom och Ann-Christina Petersson från Gävle Rockin´Rollin´Bugg & Swing Club

Men som det var nu har alla fått det de vill ha och har alla åkt hem nöjda och glada. I Stockholm vuxna och 35+-par i de högre klasserna, i Fjällbacka barnen och ungdomar som precis har börjat tävla.

Tindra från Dansföreningen Dance Port Fjällbacka

Vi vill även påpeka att dansföreningen Dance Port Fjällbacka om och om bevisar att de verkligen har förtjänat utmärkelsen "Årets förening 2012" som de fick just för att de har byggt upp en helt ny förening i rekordtid med barnen i fokus. Tävlingen gick runt på 2 timmar med alla 5 danser Rock'n'roll, Dubbelbugg, Lindy Hop, Boogie Woogie och Bugg. Alla fick dansa en andra gång, antingen i A- eller B-final. I en klass med bara två deltagare där det upplägget inte hade fungerat kunde domaren inte bestämma sig efter första omgången och kallade tillbaka paren till en omdans. Det fanns prisutdelningar även för B-finalen så att alla fick stå eller sitta på pallen.

Alla fick ett pris och - ärligt talat - ingen hajade i slutet riktigt vem som nu egentligen hade vunnit. Det spelade inte heller någon roll! Det viktigaste var att alla hade kul och visst hörde man någon mamma säga stolt till sin son "Ser du, första tävling och du har redan fått ett pris". Pojkens ansikte talade om att han säkert vill åka på tävling igen vid nästa tillfälle!

Roger och Kicki Sundin från Dansklubben Altira

Ett par som lyckats med att upprätthålla dansintresset genom åren är förresten Roger och Kicki Sundin från dansklubben Altira som enligt en kommentar på Facebook har tävlat med oförändrad stor glädje i ögonen sedan Altirasnurren 1988. Och för alla er som i dessa hektiska tider har tappat känsla för årtal: det var för 26 år sedan!

 

Alla bilder av Jochen Römling (Beauty in Frames)

Skribent: Jochen Römling
Epost: This is a mailto link

eoto

1_Utbildningar

Idrottstipset

 

logos

SM i Dans

Framåt för fler i rörelseFramåt för fler i rörelseFramåt för fler i rörelse

 

 

Sverigekarta

 

 

 

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link