Hoppa till sidans innehåll

SM, klasser och åldrar 2017

13 NOV 2016 08:22
Varje år fastställer styrelsen (FS) i Svenska Danssportförbundet (DSF) vilka danser och klasser som ska finnas med på de svenska mästerskapen (SM) i dans nästkommande år. På FS-mötet den 26 oktober var det dags igen.
  • Uppdaterad: 23 JAN 2017 13:50

Utveckling enligt RFs anvisningar för barn- och ungdomsidrott
Inom Riksidrottsförbundet (RF) finns det två SM-klasser: Junior och Vuxen, dvs ett JSM och ett SM. 2017 väljer DSF därför att genomföra Junior-SM (JSM), SM och därtill ett 35+ SM. DSF har sedan flera år haft ett Ungdoms-SM på ordinarie SM inom BRR-danserna och Tiodansen har haft motsvarande åldersgrupper tävlande i JSM. Helt nytt inför 2017 är att vi dessutom kommer att ha ett svenskt mästerskap i Disco och Hiphop.

Beslutet att genomföra JSM som ”lägsta åldersklass” innebär att DSF allt mer genomför mästerskap enligt RF:s riktlinjer för barn- och ungdomsidrott där barn upp t o m 12 år inte ska delta i mästerskap då mästerskap ofta medför ett starkt prestationsfokus. För att utvecklas som dansare – och på sikt eventuellt kunna bli en mästare – är detta prestationsfokus direkt ofördelaktigt för de yngre utövarna. I början av tävlingskarriären behöver vi tvärtom hjälpa barnen att fokusera på den individuella utvecklingen och den egna processen, snarare än att uppmuntra att de jämföra sig med andra.

Hänsyn tas till pardansen
Rekommendationen från DSF är att alla dansare ska fylla minst 13 år under tävlingsåret för att delta i JSM. Vi har dock tagit hänsyn till hur vår idrott fungerar med att vi har och kan ha åldersskillnader i par, duos och trios. Därför är kravet att äldsta dansaren i ett par, duo eller trio ska fylla 13 år under tävlingsåret, för att delta i JSM.

13-årsregeln inom de olika grenarna
Dansare i BRR ungdomsklass ges möjlighet att delta i JSM och JSM-lag i enlighet med gällande reglemente, dock med beaktande av denna regel, dvs att den äldsta dansaren i paret/trion ska fylla minst 13 år under tävlingsåret: Ungdom 13-14 år, junior 15-17 år.

Detsamma gäller Disco och Hiphop där det enligt reglementet går att dansa JSM om man tävlar i åldersklasserna junior och youth: Junior 13-15 år, youth 16-17 år.

Sedan tidigare dansar junior och youth JSM i Standard, Latin och Tiodans, med 13-årsregeln gällande från 2017: Junior 13-15 år, youth 16-18 år.

Team har egna åldersregler men även där har vi ”bara” JSM och SM: Junior 12-15 år, adult från och med 16 år.

Läs i respektive dansgrens reglemente för att få information om vilken regelgrupp (högsta öppna klass) deltagaren behöver tillhöra för anmälan till JSM/SM. Alla reglementen finns tillgängliga på danssport.se.

Förbundsstyrelsen/Tävlingsutveckling

Skribent: Angelica Källström

Svenska Danssportförbundet 50 år

1_Utbildningar

Idrottstipset

 

logos

SM i Dans

Framåt för fler i rörelseFramåt för fler i rörelseFramåt för fler i rörelse

 

 

Sverigekarta

 

 

 

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 65 70
E-post: This is a mailto link