Hoppa till sidans innehåll

Grattis till förtjänsttecknet, Kjell Rask!

10 JUN 2021 10:54
Förbundsstyrelsen delar varje år ut förtjänsttecken till personer som på ett förtjänstfullt sätt har arbetat för danssportens bästa.
  • Uppdaterad: 10 JUN 2021 10:54

En av de personer som i år har fått utmärkelsen är Kjell Rask från Varberg, ansvarig för Mediagruppen, som styrelsen vill uppmärksamma lite extra för hans engagemang och hängivna arbete med DansTV under pandemin. Vi kontaktade Kjell för att höra mer om hur det går till bakom kulisserna.

Först, hur började ditt engagemang för danssporten?

– Det började med en dotter som började dansa och så småningom även tävla i dansklubben här i Varberg. När jag var inne på förbundets hemsida tyckte jag att den skulle kunna göras lite annorlunda. Jag tog kontakt och 2007 blev jag adjungerad i InfoPR som det hette då, numera Mediagruppen. Sedan dess har engagemanget utvecklats med tiden. Inför ett EM i Karlstad blev jag kontaktad av Dansklubben Rockrullarna som undrade om vi kunde sända en EM-tävling via internet, eftersom de hade varit i kontakt med SVT men inte fått någon respons. Tillsammans med en leverantör av den tekniska plattformen drog vi igång 2010, först med en testsändning från Sävsjö innan vi sände tävlingen i Karlstad.  Vi har bytt leverantör sedan dess, och just nu känns det som att vi har hittat en riktigt bra plattform. 

Berätta om hur sändningarna går till

– Det finns några olika nivåer beroende på evenemang. För de stora, exempelvis SM i bugg och rock'n'roll, är teamet uppemot 12 personer, och för en mindre GP-tävling behövs 1-2 personer. Då använder vi en Ipad med möjlighet att koppla in ett headset för att kommentera. Vi har cirka 5 000 tittare i realtid vid en SM-tävling och nästan lika många som tittar på den inspelade varianten efteråt, "reprisen" som vi kallar den. Rekordet är cirka 19 000 tittare när vi sände ett SM från Gävle, det var exceptionellt.

 Hur mycket tid lägger du på DansTV?

– Det är lite svårt att uppskatta. Jag är pensionär numera, men kan nog säga att jag jobbar åtminstone halvtid med det här, och tidvis är det mer än så. Hittills i år har det varit tätt mellan sändningarna så jag kan nog säga att det är 75 %. 

Hur har det varit att sända DansTV under coronapandemin?

– Till en början hände ingenting, det fanns knappt några tävlingar och vi kunde bara sända ett fåtal danser. Då fick jag tillsammans med Tony Irving en idé om hur man skulle kunna göra en digital tävling, och mejlade förslaget till de olika verksamhetsområdena och dansgrenarna. I början av februari i år gav det frukt och vi har haft ett tiotal sändningar sedan dess, däribland ett internationellt evenemang från WDSF. Konceptet bygger på att dansarna filmar sig själva och domarna bedömer danserna online vid sändningstillfället. Jag sitter som en central punkt där jag mixar ihop alla videor som dansarna har skickat in, och lyfter in domare, kontrollanter och kommentatorer i sändningen. 

Hur har responsen varit efter sändningarna?

– De har varit överväldigande faktiskt, väldigt många hör av sig och tackar och ger uppskattning för jobbet vi gör. Det är faktiskt mer än innan pandemin. Dansarna har ju inte haft så mycket att träna för när det inte har varit tävlingar, men nu har det åtminstone funnits möjlighet att göra någonting, och inspirationen kommit igång igen. 

Hur är det med din egen danskarriär, dansar du själv?

– Nej, det gör jag inte (skrattar Kjell till). Jag har ju gjort det i ungdomen, men numera bara lite på kul ibland, inte mer än så. 

Till sist, hur känns det att ha fått utmärkelsen?

– Det känns väldigt roligt. Jag håller på med det här för jag tycker att det är väldigt inspirerande och kul. Dels är det mycket teknik, dels träffas vi i teamet vilket är lika kul varje gång. Vi är utspridda över landet så vi ses inte så ofta. Jag träffar också dansare, funktionärer och föräldrar. Allt detta ger så mycket tillbaka i form av glädje och energi. 

 

Vill du vara med och hjälpa till?

Det finns behov av fler som vill hjälpa till inom webb, foto, film, ljud, animationer, med mera. Kontakta kansliet för information och kontakt med Kjell. 

Här kan du se livesändningar och repriser från DansTV:  https://www.danstv.se/

Skribent: DSF
E-post: Adressen Gömd

 

sök projektstöd

Sverigekarta

  Skärmavbild 2021-04-17 kl. 10.16.28.png

 

 

 


Kalender

Utbildning

DansTV

 

WDSF

WRRC

WADF

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link