Hoppa till sidans innehåll

Spännande nyheter inom West Coast Swing!

27 AUG 2021 13:44
För fyra år sedan ställdes Svenska Danssport Förbundet inför ett avgörande beslut kring West Coast Swing – att antingen fasa ut dansen helt från DSF eller att satsa en sista gång på att försöka öka antalet tävlande.
  • Skapad: 27 AUG 2021 13:44

Det som hände sedan är en spännande historia som du nu ska få veta resultatet av!

Jag heter Joachim Sköld och jag är ordförande VO i WCS kommittén sedan inrättandet 2019. Jag tänkte berätta mer för dig om det spännande arbetet som pågår med att utveckla WCS i Sverige – både vad gäller förändrat reglemente, ny domarutbildning och tävlingsreglemente, tävlingarnas arrangemang, samt inom utbildning!  

Förändrat reglemente 

VO WCS har de senaste åren arbetat med att bygga upp ett helt nytt, formaliserat tävlingsreglemente för WCS, ett reglemente som under våren fått godkänt av FS och som kommer att börja gälla från och med den 1 januari 2022. Målet med arbetet har varit att återskapa förtroendet för WCS inom DSF och växa antalet tävlande. 

När det nya reglementet börjar gälla så kommer tävlingar att kunna ske både inom R-klass (regional) och N -klass (nationell). Tävlingsformen kommer också att över gå till att främst ske genom det s.k. Jack & Jill formatet (även om det traditionella par-formatet också kommer att finnas kvar). 

Visste du…? Ett formaliserat tävlingsreglemente för WCS aldrig tagits fram någon annanstans i världen. Så det har verkligen handlat om att bygga från grunden, naturligtvis baserat på den kunskap som finns internationellt! 

Det nya reglementet hittar du på www.Danssport.se under "om tävling" och reglementen.

 

Ny domarutbildning och bedömningsreglemente  

WCS Kommittén har även arbetat fram en helt ny domarutbildning och ett nytt bedömningsreglemente för domare inom DSF. Under arbetet har även en av världens mest meriterade huvuddomare inom WCS, Chuck Brown från USA involverats. 

Domarutbildningen kommer att ges i två steg under hösten 2021 och huvudutbildare samt examinator kommer vara Ibirocay Regueira – en av Sveriges högst rankade WCS dansare samt en av Sveriges mest välrenommerade WCS domare. Mer detaljer kring utbildningen, krav för antagning, samt datum och upplägg kommer att presenteras inom kort! 

Tänk på att… Alla domare som redan idag dömer WCS inom DSF kommer att behöva genomgå den nya utbildningen för att bli certifierad enligt det nya systemet. All tidigare bedömning som du har gjort kommer dock att kunna tillgodoräknas som sido- och lärlingsbedömning.   

Musik på tävlingarna – ny utbildning! 

Musiken på WCS tävlingarna är något som många har haft åsikter om och vi kan nu berätta att kommittén i samarbete med en internationell WCS DJ även har tagit fram en DJ instruktion. Till hösten kommer du som är DJ därför att erbjudas en kort kompletteringsutbildning för att ge dig en bättre förståelse för musiken inom tävlings WCS. 

Tävlingsarrangemang 

Då WCS numera ligger som ett eget Verksamhetsområde inom DSF så kommer tävlingarna numera att administreras skiljt från BRR. VO WCS har dock redan idag ett gott samarbete med VO BRR och vi arbetar aktivt tillsammans med att underlätta administration och kostnader för att alla dansföreningar skall kunna fortsätta erbjuda WCS på BRR tävlingar, vilket är tanken och målet. Bland annat har det beslutats att det inte kommer att tas ut dubbla sanktionsavgifter för de föreningar som också vill anordna WCS på BRR tävlingar.   

För dig som är tävlingsledare, tävlingskontrollant eller sekreterare arbetar vi nu även med att ta fram en kompletteringsutbildning för WCS och mer information kommer att komma i början av hösten. Så håll utkik efter detta 

Nyheter framöver…! Längre fram kommer en grupp inom kommittén att arbeta med hur vi skulle kunna utveckla tävlingskonceptet för WCS och DSF. Om du är intresserad av att hjälpa till med detta så hör gärna av dig till oss.  

Mera om utbildning 

Nästa steg i vårt arbete är att ta fram en danstränarutbildning, samt en dansledarutbildning för socialdans inom WCS. Tanken är att kunna erbjuda dessa till våra medlemsföreningar för att underlätta att starta i gång WCS kurser.  

Slutligen  Nu går vi in i nästa fas i utvecklingen av WCS inom DSF och jag vill ta tillfället i akt att tacka både FS som såg möjligheterna och valde att göra ett sista försök med WCS men speciellt alla de fantastiska engagerade som på sin fritid har valt att bidra till arbetet med ta fram en helt nytt koncept för WCS inom DSF. Ett stort tack för ert arbete och er dedikation! 

Kommitténs medlemmar 

  • Chris Blöcker – Internationellt ansvarig samt ekonomiansvarig 
  • Susanne Carlsson – Arbetsgrupp Domare & Utbildning 
  • Ibirocay Regueira – Arbetsgrupp Socialdans samt domarutbildare 
  • Nina Norgren – Arbetsgrupp Tävling & tekniska 
  • Joachim Sköld – Ordförande kommitté  

Adjungerade till kommittén 

  • Jimmie Stranne – Arbetsgrupp Förening 
  • Erika Lundby – Arbetsgrupp Media (FB ansvarig)  

Kontakt 

Har du önskemål, frågor, eller vill hjälpa till i det fortsatta arbetet? Hör gärna av dig till oss!  

Skribent: Alexandra di Zazzo
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link