Hoppa till sidans innehåll

Verksamhetsstöd Idrott för äldre

27 NOV 2020 11:37
Från och med den 1 oktober har idrottsföreningar (IF) som bedriver verksamhet för äldre (65+) haft möjlighet att söka ett verksamhetsstöd för den målgruppen. Förra veckan beslutade RF:s Bergh att förlänga perioden med ytterligare två månader!
  • Uppdaterad: 16 OKT 2020 13:02

RF har beviljats särskilda medel under två år för att ge förutsättningar för föreningar och förbund att utveckla verksamheten så att fler äldre kan leva ett aktivt liv, och minska ensamhet hos målgruppen 65 år och äldre (65+). Idrottsföreningar som bedriver verksamhet för personer 65+ bidrar redan till dessa mål och kommer därför kunna ansöka om ett verksamhetsstöd på totalt 24 miljoner kronor. 

Syftet med stödet är att ge föreningen förutsättningar att bedriva och utveckla idrottsverksamhet där äldre deltar. 

Från och med den 1 oktober har idrottsföreningar (IF) som bedriver verksamhet för äldre (65+) haft möjlighet att söka ett verksamhetsstöd för den målgruppen. Det var från början tänkt att ansökningsperioden skulle vara i två månader, men förra veckan beslutade RF:s Bergh att förlänga perioden med ytterligare två månader, för att ge fler idrottsföreningar möjligheten att ansöka om detta stöd.

Vilka kan söka?

Idrottsföreningar som idag bedriver, eller sedan 1 januari 2019 bedrivit, idrottsverksamhet där personer 65 år eller äldre (65+) deltagit. Föreningen ska idag ha minst fem medlemmar som är 65+ och som deltar eller har deltagit i föreningens idrottsaktiviteter under samma tidsperiod. 

Hur ansöker föreningen om stöd? 

Ansökan görs i IdrottOnline, i applikationen Idrottsmedel. 
Rent tekniskt går det inte att ändra innehåll i ett aktiverat ansökningsformulär i Idrottsmedel. RF kommer därför öppna upp en ny ansökan från och med den 1 december 2020 till och med den 31 januari 2021. IF kommer endast att kunna se och välja ett verksamhetsstöd, men
de som går in och gör en ansökan i november kommer att se den tidigare ansökningsperioden medan de som går in och gör en ansökan i december kommer att se den nya informationen. Anledningen till att den första ansökan inte ersätts redan nu är för att IF som redan har påbörjat en ansökan i systemet ska kunna fortsätta utan att riskera att förlora arbetet. De IF som vid månadsskiftet november-december har en sparad ansökan som ännu inte har skickats in kommer att bli kontaktade av RF om detta.
Vad innehåller ansökan? 

Ansökan består av fyra delar. I den första delen besvaras några allmänna frågor. I den andra delen anges antalet aktiva äldre medlemmar som föreningen har idag och hur ofta föreningen anordnade idrottsaktiviteter som äldre personer deltog i under en given period. Den tredje delen består av en enkät som besvaras i en extern länk som finns i ansökan. Enkäten innehåller frågor om idrottsaktiviteter som föreningen anordnar och där äldre personer deltar. Den fjärde delen innehåller ett antal övergripande frågor om föreningens verksamhet för äldre medlemmar. Materialet kommer att användas i verksamhetsutvecklande syfte av berörda specialidrottsförbund samt Riksidrottsförbundet och RF-SISU distrikt.  Insamlat material kan också komma att användas för forskning.
Hur mycket stöd kan en förening få? 

Alla föreningar som inkommer med fullständig ansökan och som uppfyller villkoren för stödet erhåller ett grundstöd på 3 000 kronor. Det totala stödet är 24 miljoner kronor. Grundstödet betalas ut löpande efter att ansökan har godkänts. Efter ansökningsperioden fördelas eventuellt återstående medel till samma föreningar. Denna extra fördelning blir i så fall ett rörligt belopp som baseras på de uppgifter föreningen anger i denna ansökan, enligt följande: 

• Antal aktiva medlemmar inom målgruppen  
• Hur ofta föreningen bedrivit verksamhet för målgruppen 
• Antal olika typer av verksamhet (upp till tre) som föreningen bedrivit. 
Observera att en eventuell extra fördelning kommer att betalas ut till berörda föreningar först i början av 2021 och att ingen ytterligare ansökan behöver göras av föreningen.

Ni kan läsa mer om satsningen på RF:s hemsida, och via nedan PDF:er.  

Äldreidrotten kort sammanfattning av verksamhetsstödet
Mer information om stödet ”Verksamhetsstöd IF Idrott för äldre” 

Skribent: Theres Frifarare
E-post: Adressen Gömd

 

sök projektstöd

  Skärmavbild 2021-04-17 kl. 10.16.28.png

 

 

 


Kalender

Utbildning

DansTV

Sverigekarta

 

WDSF

WRRC

WADF

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link