Hoppa till sidans innehåll

En vecka kvar: Unga dansare endast en hashtag från OS i Buenos Aires?

20 JUL 2017 14:37
För första gången någonsin kommer dans att vara med på ett olympiskt spel. Unikt i OS historia är även att uttagningen sker via ett digitalt kvalifikationssystem och sociala medier. Åtminstone i det första steget.
  • Uppdaterad: 24 JUL 2017 10:07

Alla breakare som är födda 1 januari 2000 till 31 december 2002 har möjlighet att söka, fram till den 31 juli. Allt man behöver göra är att lägga ut en video på Facebook eller Instagram och använda sig av hashtagen #IAmBreakingForGold, alternativt ladda upp filmen via plattformen Breaking for gold. Filmklippet ska vara 45 sekunder långt och i en enda tagning, utan någon form av redigering. För sökande finns inga krav på medlemskap i den internationella dansorganisationen World DanceSport Federation (WDSF) eller någon annan organisation. Det behövs heller inget godkännande från Svenska Danssportförbundet (DSF).

Tobias ”Marre” Marin, arrangör av SM i breaking och en av det svenska danssportförbundets samarbetspartners i samband med uttagningarna:

”Jag tycker att alla som får söka borde göra det. Breaking-Sverige är inte så jättestort och vi behöver höja nivån i Sverige. Det här är en jättechans att testa sig själv men främst att inspireras och möta personer med samma intressen från hela världen.”

Uttagningarna steg för steg

Fem b-boys och fem b-girls per land kommer att väljas ut av en ansedd, internationell domarpanel och resultatet meddelas i augusti. Oavsett om man går vidare eller inte kommer man som sökande få personlig feedback på sin dans, med syfte att göra steg ett av uttagningen till ett lärotillfälle för alla sökande.

De tio uttagna dansarna från varje land går därefter vidare till steg två vilket, för de svenska dansarna, är tävlingen Battle of the year den 22 oktober 2017 i Essen, Tyskland. Om man går vidare därifrån är det tredje steget ungdoms-VM i breaking, vilket hålls i Japan under maj 2018. Slutligen kommer 24 dansare att ha kvalificerat sig till OS i Buenos Aires, vilket hålls i oktober samma år.

Omdiskuterat inom breakingscenen

Breakingens väg till OS har gått genom danssportorganisationerna och månaderna efter nyheten släppts diskuterades den flitigt inom breakingscenen. Inledningsvis var många skeptiska då tävlingarna administreras av organisationer som inte har någon historisk eller kulturell koppling till breaking som konstform.

I takt med att allt fler framstående, tidigare kritiska, breakare bjudits in av WDSF för att vara med och forma tävlingsformen och -systemet inom ramen för ett olympiskt spel verkar dock diskussionen ha stillat. 

Tobias ”Marre” Marin, som sedan mitten av 90-talet haft stor del i den svenska breakingscenens utveckling, både som dansare och arrangör, var tidigare en av de skeptiska:

”Jag tror att ungdoms-OS kan ge oss väldigt mycket. Ge breakingen mer exponering vilket kommer att genera i att fler hittar till dansen och resten av hip hop-kulturen."

Inför uppladdning av video

Ungdoms-OS digitala breakingplattform går under namnet Breaking for gold. På den kan man bland annat se uppladdade videoklipp, ladda ner musik och läsa mer om domarpanelen. Mer information om uttagningarna via sociala medier finns att läsa i pressmeddelande från WDSF

Kontakt

Malin Träff

Sportchef, Svenska Danssportförbundet

This is a mailto link

Lena Arvidsson

Ordförande, Svenska Danssportförbundet 

Breaking for gold operating board, World DanceSport Federation (WDSF)

This is a mailto link

 

Skribent: Angelica Källström
Epost: Adressen Gömd

 sök projektstöd

  

 

Sverigelott Rosa band

 

 


Kalender

Utbildning

DansTV

 Sverigekarta

 

 WDSF

WRRC

WADF

DSF

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link