Hoppa till sidans innehåll

Disco


Disco har sitt ursprung från 70-talets Disco. Dansen har utvecklats mycket sedan dess och är idag en snabb, explosiv och atletisk dans och dansas i 128-140 bpm.
Karaktären kännetecknas av en konstant kroppspuls (magpump, body action) som bygger på principen contraction/release. Disco ger utrymme för fri tolkning och personlig stil. Denna kan vara influerad av aktuella trender. Teknikmoment som hopp, piruetter och kickar har blivit en viktig del av dansen där man lägger stor vikt vid teknisk kvalitet som korrekt hållning, balans, kontroll och placering av kroppen. Sträckta knän och vrister samt spänstigt fotarbete i både grundsteg som i tekniska moment. Rörelser med armar och ben ska göras med förlängning som ger långa raka linjer. Helhetsintrycket ska vara att dansaren dansar med lätthet, snabbt, explosivt och spänstigt.

Koreografin ska ha variation av olika grundsteg, rörelser och former. Koreografin ska kunna visa dansarens förmåga att dansa dynamiskt dvs med olika rörelsekvaliteter.

I Disco kan man tävla i Solo, Duo, Small Team och Big Team. Danser är alltid koreograferade.

Akro Disco
Här kombineras Discodans med akrobatik och dansas bara i Solo.

Freestyle Discojazz
Freestyle har också sitt ursprung från 70-talets Disco men utvecklades i en annan riktning än Disco i länder som England, Norge och Sydafrika. Karaktären kännetecknas av explosivitet, energi, hög fart, spänst och tekniska färdigheter, med influenser av tex Disco och Jazz där fokus ligger på kontraster, trix och väldigt mycket energi. Freestyle dansas i circulation i 150-170 bpm som Solo, Duo, Trio.

Slowdance
Hör till samma familj som Freestyle Discojazz men dansas till ballader. Kallas ibland för Slowdisco. Även här är explosivitet, energi, kontraster, inlevelse och dramatik viktigt. Variation i dynamik, fart, nivåer och rörelsekvaliteter. Många tekniska moment och trix med fokus på kvalitet på utförandet.
Slowdance dansas i circulation som Solo, Duo och Trio.

Uppdaterad: 21 SEP 2018 13:36 Skribent: DSF-kansli
E-post: Dold

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link