Singel Hiphop Bild Till Hemsidan11

Börja dansa

Dans för dig med rörelsenedsättning

Den mest kända Paradansformen är rullstolsdans. I rullstolsdans, eller Para Dance som det heter på engelska, ingår dansstilarna Standard och Latin samt freestyle. Du kan dansa singel, två personer i rullstol tillsammans eller en person med rullstol och en gående. Vill du tävla behöver din funktionsnedsättning klassificeras, dvs bedömas, så att du tävlar i rätt tävlingsklass. Du behöver dock inte använda rullstol i din vardag för att tävla i rullstolsdans, så länge du uppfyller kriterierna för funktionsnedsättning som finns i tävlingsklasserna.

I Sverige dansar vi också bugg sittandes i rullstol. I en del föreningar som erbjuder rullstolsdans tränar både bugg, standard och latin tillsammans. Många som dansar bugg gör det dock inte för att tävla utan för att det är ett roligt sätt att roa sig genom att gå ut och dansa, så kallad socialdans.

Kanske vill du hellre dansa streetdance, jazz eller något helt annat? Det går att dansa alla sorters dans med rullstol och även som gående med en rörelsenedsättning. Internationellt sett finns det tävlingsmöjligheter i de flesta dansdiscipliner, i Sverige har vi ännu inte kommit riktigt lika långt.

Om du behöver hjälp med att hitta en förening för dig, hör av dig till oss genom att mejla till: parasport@danssport.org

Du kan alltid kontakta kansliet med dina frågor genom att mejla till: kansli@danssport.se

 

 

Skapad av: Sandra Svanberg 22-12-05