Förening

Starta Paradans

Är ni intresserade av att starta Paradans?

Alla som vill erbjuda Paradans i en förening kan vara medlemmar i Danssportförbundet. Vi välkomnar både föreningar som vill ha endast Paradans eller Parasport på programmet, och föreningar som erbjuder dans både till personer med funktionsnedsättningar och utan. Om ni idag redan är medlemmar i Danssportförbundet och vill starta verksamhet kan ni få hjälp med det. Läs mer under rubriken ”Hur startar ni verksamhet”. Om ni i dag har dans, och vill bli medlemmar hos oss i Danssportförbundet kan ni läsa mer om hur ni gör här (länk till dessa sidor).

Danssportförbundet har en projektledare som leder utvecklingen av arbetet med Paradans. Det finns också en arbetsgrupp med förtroendevalda som är engagerade inom Paradans och som bidrar till verksamhetens utveckling. Projektledare och arbetsgrupp har uppdraget att utveckla Paradans inom Danssportförbundets verksamhet. Vi ska beakta förbundets alla olika dansstilar, arbeta för att Paradans ska finnas i hela Sverige och inkludera alla oavsett typ av funktionsnedsättning.

Hur startar ni verksamhet?

Att starta Paradans är egentligen som att starta vilken verksamhet som helst, ni behöver bestämma er för vad ni vill göra, när ni ska göra det och vem ni vänder er till. För att ge er som förening tips och stöd har vi tagit fram material som är tänkt att inspirera och guida er till att starta just Paradans. Om ni önskar stöd på vägen så finns det möjlighet till stöttning genom coachande samtal, mentorskap, utbildning med mera. Era behov styr. Kontakta oss på parasport@danssport.org så börjar vi.

I guiden till att starta verksamhet kan ni läsa en massa som är bra att tänka på.

I 25 frågor att besvara i planeringen av Paradans finns ett arbetsmaterial som ni som styrelse eller ledare kan arbeta igenom i ert planeringsarbete för att få hjälp med att täcka in allt som är viktigt att tänka på.

I Parasportförbundets Manual för tillgänglighet finns också en massa bra fakta och tips kring hur vi kan arbeta med tillgänglighetsfrågor.

På Parasportförbundets hemsida finns också massor av tips om tillgänglig kommunikation. Tillgänglig kommunikation - Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté

Inspiration och utbildning

Utbildning

Ett bra sätt att förbereda sig inför att leda Paradans är att gå en utbildning. Danssportförbundet erbjuder en egen grundutbildning i Paradans, med fokus på ledarskap och bemötande. Du kan se i utbildningskalendern om det finns någon utbildning planerad just nu. Men ni kan också kontakta oss och specialbeställa utbildningen till er förening. Utbildningen genomförs digitalt och är sex timmar lång.

Via RF-SISU finns också en kortare utbildning som du kan gå direkt via nätet. Du hittar utbildningen här Inkluderande ledarskap för att möta idrottare med funktionsnedsättning (sisuidrottsbocker.se)

Mentor

Är ni sugna på att starta i gång, men behöver lite hjälp på vägen från någon som är mer erfaren? Vi erbjuder möjligheten att stötta med en mentor från en förening som redan är i gång. Mentorskapet anpassas utifrån era behov, men vi kan till exempel stötta med pengar för att göra ett studiebesök

Skapad av: Sandra Svanberg 22-09-06