Hoppa till sidans innehåll

Idrottens himmel och helvete

28 JAN 2015 10:31
”När barn idrottar på sina egna villkor brukar det fungera ganska bra. Problem uppstår ofta när vuxna sätter etikett på prestationer, gör upp planer så att vissa ska vinna över andra eller systematiskt tränar barn för kortsiktiga resultat.”
  • Skapad: 28 JAN 2015 10:31

Så ser programpresentationen ut för tv-serien Idrottens himmel och helvete. Serien handlar om barn- och ungdomsidrott, den tar upp problemen, utmaningarna och de goda exemplen. Nu går säsong två. Programrubriker som tävlingssystem med fokus på snabba segrar, tidig gallring och missade stjärnor och tidig elitsatsning upprepar det vi sedan 2010 pratat om i förbundet.

Förbundets egen resa började med vår utvecklingsmodell. Förbundsstyrelsen och representanter för alla våra verksamhetsområden jobbade nästan en hel helg med att fundera på varför många unga dansare slutade allt för tidigt. 

Vi tittade på modeller utvecklade med forskning i botten och vi fick många tankar. Det finns många förklaringar till att unga slutar men i att i unga år träna och tävla i system byggda för vuxna av vuxna gör att det lätt blir fel. Det var vi eniga om. Vi tittade på andra idrotter, vi läste Idrotten vill*) och vi lade grunden för hur vi vill jobba med barn- och ungdomsidrott, elit och bredd.
Vi började prata om att säkerställa rätt träning i rätt ålder. För det är inte farligt att träna mycket men det är farligt att träna fel.
Vi vet också att man blir bra på det man tränar men att det tar tid, väldigt mycket tid att utvecklas. På vägen måste vi, som Carolina Klüft alltid påpekat, ha kul när vi tränar. Det ska vara det bästa som finns. Och vi måste ha en allsidig träning som stärker kroppen. För som dansare ska man orka, kroppen måste hålla och vara skadefri och ska man så småningom prestera i tävlingssammanhang är grunden bland det viktigaste som man tar med. 

På min resa runt till alla distrikt och med alla DSF föreningar inbjudna till dialog, hösten 2013, hade vi många intressanta dialoger om barns idrottande. Utgångspunkten var - RF tycker om barnidrott. Vi diskuterade vad som faktiskt menades. Vi pratade om hur vi i vårt förbund skulle tolka innehållet och vilka konsekvenser eller möjligheter det skulle bli. I början av 2014 arbetade distriktens styrelser med RF remiss om barn- och ungdoms idrott. I de allra flesta sammanhang var vi överens om tolkningarna och vad det skulle innebära för oss i DSF.
Under 2014 kom sedan RF anvisningar. Det vi gjorde då var att översätta till danssport och hur vi ska förhålla oss och arbeta. 

Kommunikation är svårt. Det är lätt att det blir missuppfattningar. Tillexempel att barn inte får tävla. Det är fel.
Barn får visst tävla, barn tävlar dessutom hela tiden, inte minst i leken. Och barn ska tävla, om de vill.
Det vi ska göra är att utveckla tävlingssystemet så att det passar bättre för barn. Idag har vi system som de som både dansat och varit föräldrar i känner till. Det finns inget annat. Men de är system för vuxna eller för ”talanger”, inte för barn. Och vi vet ju att tidig fysisk mognad är en fördel på sikt men inget recept för framgång på lång sikt.

Dansen ska vara en hållbar idrott. Något som fungerar hela livet. Några kommer att satsa och bli elitidrottare med dansen som idrott. Några kommer att dansa för att det är kul. Några väljer andra idrotter. Men de som dansat eller dansar ska har varit i idrottens himmel, inte i helvetet. På sina villkor. 

 

*) Idrotten Vill är idrottens eget idéprogram. Det beskriver hur idrott ska bedrivas. Det ska vara ett verktyg för förbund och föreningar att utveckla verksamheten. Det handlar om att ha så många som möjligt, så länge som möjligt, helst hela livet inom idrotten. Vi har gjort vår egen Dansen vill som bygger på det gemensamma inom alla idrotter.

 

Relaterade länkar


Skribent: Lena Arvidsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link