Hoppa till sidans innehåll

Ordföranden har Ordet

04 JUL 2011 16:29
Var på WRRC AGM (World Rock’n’Roll Confederation årsmöte) för några helger sedan. Den stora frågan för mötet var att besluta om hur samarbetet med IDSF (International DanceSport Federation) ska se ut i framtiden.
  • Skapad: 04 JUL 2011 16:29

Lena Arvidsson

Vad kan WRRC vinna på att tillhöra en större gemensam organisation som tillsammans med fler världsdansförbund administrerar dans över hela världen?

Beslutet blev att WRRC ska underteckna avtalet med IDSF. Tillsammans med andra blir vi helt enkelt starkare. Genom samarbetet har t ex en förfrågan kommit från Peru om att introducera Rock’n’Roll. Ju fler länder som dansar våra BRR danser desto bättre.

Varför ska Svenska Danssportförbundet (DSF) vara med i internationella organisationer? Även här är svaret, vi blir starkare men också, vi har en gemensam internationell tävlingsarena med gemensamma regler, vi kan vara med i de stora sammanhangen. De internationella förbunden ser till att det finns funktionärer som kan hantera internationella tävlingar och de utvecklar teknik som kan användas i tävlingssammanhang. Det som kan utveckla vår dans nationellt kan vi ta med oss och finns vi med i organisationerna kan vi påverka.

Varför ska DSF vara med i Riksidrottsförbundet (RF)? Förutom att vår dans är en idrott och ställer samma krav på att vara dopingfria som övriga idrotter så blir vi tillsammans med andra specialidrottsförbund starkare. Just nu pågår momsdebatten för små föreningar, vilket alltså skulle kunna innebära att alla föreningar blir momspliktiga. Förslaget som lagts till EU är att mindre föreningar med en omsättning under 1 miljon kronor ska vara momsbefriade.
Så här skriver RF ordförande idag på RF hemsida: ”Alla föreningar kommer att drabbas och problemet handlar framför allt om en enorm administration som riskerar att drabba tiotusentals ideella föreningskassörer. Om vi även i fortsättningen vill att människor ska engagera sig i föreningarna kan vi inte lägga på dem ännu tyngre redovisning, säger Karin Mattsson Weijber”.
Den frågan skulle vi som ett litet nationellt idrottsförbund inte kunna driva själva. RF hjälper till att prata för idrotten gentemot myndigheter, politiker och i samhället.

Genom RF får vi i vår idrott också tillgång till pengar.
Alla medlemsföreningar i DSF kan ansöka om statligt lokalt aktivitetsstöd för ungdomsverksamhet. Genom Idrottslyftet kan projektpengar delas ut till föreningar som vill utveckla verksamheten.
De föreningar som inte har löst hemsidor på eget sätt får gratis tillgång till Idrott OnLine Klubb och då också medlemsadministration. RF ger också ett försäkringsskydd till föreningarnas ideellt arbetande funktionärer.

Genom medlemskapet i DSF får alla föreningar på ett enkelt sätt löst frågor runt STIM och SAMI. Alla tävlande får genom sin licens ett försäkringsskydd som gäller vid träning och tävling. DSF utbildar ledare och funktionärer och inte minst, administrerar och utvecklar tävlingsverksamheten.

Varför är jag med i en förening? Jo, i en förening kan jag tillsammans med andra utveckla ett gemensamt intresse och det skapar samhörighet och gemenskap. Varför är jag med i en danssportförening, jo – jag älskar dans!

Lena Arvidsson - Ordförande DSF

Läs tidigare Ordförande har Ordet

Skribent: Lena Arvidsson

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link