Hoppa till sidans innehåll

Ordföranden har Ordet, april-12

11 APR 2012 14:57

Vem vill inte ha en framgångsrik förening?

  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:19

”Den framgångsrika föreningen har bra idrottsledare som både organiserar bra träningar och andra roliga arrangemang där alla kan och får vara med. Detta skapar en delaktighet och en gemenskap som gör att medlemmarna stannar kvar länge, många även efter det att de själva har slutat idrotta. Samma faktorer attraherar även många nya medlemmar, vilket leder till en stor bredd på
verksamheten där alla deltar på sina egna villkor, utvecklas som idrottare eller ledare och känner glädje över såväl idrottsliga vinster som förbättrade resultat, men också över att få tillfälle att göra det som man tycker är roligast. Breddverksamheten skapar i sin tur ett gott underlag för föreningens resultatrika elitverksamhet.

Nyckeln till denna framgångsrika förening ligger i en organisation där styrelse, idrottsledare och föräldrar har bra kommunikation och samarbete och där det för verksamheten finns tydliga mål och riktlinjer. Föreningen har god ekonomi som möjliggör bra lokaler och utrustning för utövarna. Detta skapar i sin tur möjligheter för idrottsledarna att utveckla och genomföra träningarna på ett så bra sätt som möjligt och det ger också utrymme för eldsjälarna att skapa kringarrangemang som leder till en ännu större delaktighet bland medlemmar och andra aktiva.”

Citatet är klippt ur Den framgångsrika idrottsföreningen – reflektioner från fokusgruppsamtal om framgång. En studie som har genomförts av Torbjörn Einarsson vid Handelshögskolan på initiativ av SISU Idrottsutbildarna och på uppdrag av Riksidrottsförbundet.

Det studien kommit fram till är kanske inte något revolutionerande men den gör att man stannar upp en stund och funderar på tillståndet i den egna föreningen eller vårt förbund.

Många ideella organisationsledare arbetar för fullt med att lösa de nära vardagsproblemen men ibland är det bra att kliva lite vid sidan av och titta med granskande ögon på det man håller på med.
Jag tror inte att danssportens föreningar skiljer sig från andra idrottsföreningar. Alla vill ha bra ledare, bra träningar, ha roligt tillsammans, rekrytera både nya aktiva dansare och nya organisationsledare och man vill nå prestationsmål och resultatmål.

Jag tror heller inte att det studien kommit fram till som lösning på något sätt skiljer sig för vår idrott jämfört med andra.

Recept på framgång är bra organisation, bra kommunikation, samarbete, tydlig målbild och god ekonomi.

Bra organisation kan man ha på pappret men det kräver engagerade ledare som tillsammans driver frågor framåt och där alla faktiskt bidrar med både idéer och arbete. Det blir lätt att några få gör jättemycket och många inte gör något alls. Engagemanget hos dem som gör jättemycket försvinner efter ett tag och verksamheten går i ”stå”; vi orkar inte, vi gör som vi alltid har gjort. Då är det dags att ta en diskussion om hur man jobbar och vad man vill med sin verksamhet.
Lena Arvidsson 
I Förbundsstyrelsen har vi som ambition att hela tiden se hur vi ska utveckla och förbättra vårt arbete och hela vår verksamhet, allt för tillväxt och utveckling för danssportens bästa. Det sker i små steg men vi jobbar med frågan.

Ett litet citat från min förenings lokala SISU avdelning i deras senaste nyhetsbrev – ”Man stagnerar när man har större glädje av det förflutna än av framtiden” - och visst stämmer det.

Skribent: Lena Arvidsson

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link