Hoppa till sidans innehåll

Ordföranden har Ordet, feb -14

27 FEB 2014 10:09
OS är slut... nu börjar OS
Mycket sport har det blivit och OS tillhör tittartoppen bland alla svenskar. Däribland jag. Det är en fantastisk upplevelse att få ta del av idrottarnas prestationer, att uppleva spänning, att ta framgångar men även motgång
  • Uppdaterad: 28 JAN 2015 12:32

Danssporten har ju som mål att kunna få delta i olympiska spel. Internationellt pågår kontinuerliga diskussioner med IOC (Internationella Olympiska kommittén) om vad som krävs för att vi ska få vara med. Så här långt har dansen klarat alla idrottsliga krav. Bedömning och system är en del som är viktigt. Tiodansen har fått positiva omdömen på sitt system de arbetat med i många år. Vi vet att resan för många idrotter kan bli turbulent.

Nu senast blev brottning föremål för granskning när det gäller deras bedömning eller snarare otydliga bedömning. I WRRC (World Rock’n’roll Confederation) införs ett nytt bedömningssystem för Rock’n’Roll. Det kommer säkerligen att upplevas styrande och strikt i starten innan allt är finjusterat. Det är ju ofta så med förändring. För att få genomslag slår pendeln i botten åt ett håll innan det hittar jämvikt ur alla aspekter.

Och så var det doping. Trist och tråkigt. Jag hoppas att alla dansare som tävlar kan vårt regelverk och att föreningar tar det på allvar och arbetar med frågan. Många gånger, eller kanske de flesta gångerna någon tar ”otillåten medicin”, är det inte ett medvetet uppsåt att höja prestation utan helt enkelt okunskap. Förbundet har information på hemsidan och kan ge stöttning från kansliet.

Överallt i Sverige pågår förberedelser för årsmöten just nu. Så även inom DSF. Vi ska avsluta 2013 och vi ska ta sikte framåt. Vi har gjort en djupdykning i vår vision och långsiktiga strategi, resultatet presenteras på Förbundsmötet. Vi har inte minst genom höstens dialogträffar bekräftat vissa insikter om vad vi behöver göra. Mycket kort handlar det om att leva Dansporten vill genom att fokusera på barn och ungdom, tydligare arbeta med dansen som bredd- och motionsidrott och stötta föreningar. Vi har också sett att vi behöver synas mer utan för vår egen värld och vi har redan börjat arbeta med marknadskommunikation och tävlingsutveckling.

Vi är en organsation i ständig utveckling. Projekt utbildning har blivit ett Verksamhetsområde (VO) Utbildning med Thomas Söderström som ordförande. Licensierad tränarutbildning, koncept för barnutbildningar, elittränarutbildning och mycket mer står på agendan och det gäller alla danser. I tio år har respektive VO Dans arbetat med sina specifika danstekniska utbildningar. Nu är det dags att arbeta med en gemensam syn och med idrott och utveckling av hela dansaren som grund baserat på Danssporten vill.

VO Tiodans har bytt bemanning. Erik Hellners, som även arbetar i FS, har avsagt sig sin plats i VO och Marie Strandberg är ny ledamot. Annika Nyberg har tyvärr avsagt sig sitt ordförandeskap i VO Line Dance. Mattias Emanuelsson går in som tf ordförande under tiden de ser över organisationen. Även VO BRR har fått ny ledamot, Annelie Isaksson , som ersätter Conrad Lindström.

Förbundet vill tacka alla i hela landet som i samband med kommande årsmöten antingen fortsätter, slutar eller börjar arbeta med dansen ideellt. Er insats har betytt och kommer att betyda allt för dansen.

OS är slut…nu fortsätter OS, Paralympics. Och DSF arbetar med Handikapps-idrottsförbundet om integration av rullstolsdans. Våra VO Dans har uppdraget att genomföra en integrerad tävling 2014. Hoppas vi når vår ambition.

Skribent: Lena Arvidsson

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link