Hoppa till sidans innehåll

Nytt dansår, nya möjligheter

18 JAN 2013 16:06

Då är det dags att skriva 2013. Danssåret 2012 gick jättefort och vi hann med mycket.

  • Uppdaterad: 20 MAR 2013 13:11

Vi har fattat beslut om DSF Utvecklingsmodell med vårt förhållningssätt till vår idrott med barn och ungdomsverksamhet, bredd och elit och föreningarna som den naturliga basen för all verksamhet. Utvecklingsmodellen är och kommer att bli en av de viktigaste riktlinjer för hur all vår verksamhet ska bedrivas. Under året kommer jag och förhoppningsvis några till att resa runt i Sverige och träffa så många föreningar som möjligt för att prata mer.

En annan viktig milstolpe är utbildning. Vi har tillsammans, alla dansgrenar, beslutat att idrottens egna ledarutbildningar inom SISU som Plattformen och Grundtränarutbildning (GTU) ska vara starten för att påbörja tränarutbildning inom vårt förbund. Teknikdelarna är vi själva bäst på så de ska vi ha.

Vi har jobbat med att synas mer och breddat vår dialog med media om dansen som idrott. Vi har fått igång en pressmeddelandefunktion (PM) som vänder sig till alla etablerade media i Sverige. Vi kan också se att våra PM och nyheter får många läsare. När vi pratar med media måste vi tänka nyhetsvärde, jämföra oss med andra idrotter och inte minst fokusera på idrottsliga resultat som är intressanta utanför vår egen dansvärld. Syns vi så finns vi och kan bli intressanta samarbetspartners.

Samarbetspartners behöver vi. 2012 blev en besvikelse i förhållande till de förhoppningar vi haft. Vi sakande helt enkelt personella resurser för att arbeta med den så viktiga frågan om mer pengar in till förbundet som inte är pengar i form av bidrag.

Vi har nya föreningar från Drillförbundet med oss in i 2013 och vi ser fram emot det fortsatta arbetet.

Så har vi givetvis vår dans och våra tävlanden. En utvärdering av det nya tävlingssystemet inom BRR är genomförd och vi väntar på resultatet. Det finns ytterligare småjusteringar att se över. Det som ur det idrottsliga perspektivet känns bra är att de som vill tävla på elitnivå och satsa på dans som idrott dansare i N klasserna. De som börjar dansa och de som vill ha dansen som motionsidrott dansar inom R, allt enligt utvecklingsmodellen och Danssporten vill. Tävlingsformaten har utvecklats och många jobbar med att få intressantare och mer spännande tävlingar utan att göra avkall på grundläggande bedömning och idrottsligt rättviseperspektiv. Men vi är långt ifrån klara med nya tävlingsformat, vi har fortfarande mycket att göra inom våra danser och det måste göras. Långa tävlingar främjar varken danssportens utveckling eller publiktillströmning.

Hur har det gått i alla föreningar? Har alla lyckats med att vara framgångsrika? Har alla kunnat genomföra träningar och tävlingar i den mån de velat? Har det saknats ledare? Har vi fått nya ledare? Har vi kunnat rekrytera nya dansare? Jag vet inte. Jag vet bara att nyckeln till framgången ligger i föreningens egen organisation. Styrelse, föräldrar, idrottsledare ska ha bra kommunikation med varandra. Föreningen ska ha klara mål för sin verksamhet. Ekonomin påverkar, ju bättre ekonomi desto bättre möjlighet att utveckla och genomföra planerade aktiviteter. Jag vet att åldersfördelningen i samhället i stort jobbar för oss. Vi kommer att möta många nya unga människor som kan bli nya dansare. Vi har också våra äldre dansare som är viktiga för oss. Vilka andra idrotter har en så utvecklad tävlingsverksamhet som sträcker sig över många åldersklasser. Jag vet att vi under 2012 satsade mycket på att föreningar skulle kunna söka bidrag genom Idrottslyftet för sin verksamhet. Vi gjorde vad vi kunde med att underlätta ansökan, vi gjorde paketlösningar och lite till, tyvärr fick inte dela ut riktigt alla pengar till föreningar där de gör bäst nytta. En förklaring skulle kunna vara för få ideella krafter i föreningsverksamheten. Det blir lätt så att föreningar arbetar med ett gäng entusiaster i taget och glömmer, eller kanske inte prioriterar att leta nya krafter under tiden de gamla orkar. Helt plötsligt står föreningen där med ett gäng som jobbat länge, där energi och lust för det ideella arbete tagit slut och det finns ingen som tar sig tid och som brinner.

Nu har vi ett nytt dansår och nya möjligheter att arbeta med det där vi inte gick i mål med förra året och även med det som planeras och prioriteras för 2013. Det gäller alla, Förbundsstyrelsen, verksamhetsområden, distrikt och föreningar. Med alla dessa krafter kan det bara bli bra.

Tack för det gångna året och lycka till med dansarbete i år
Lena Arvidsson

Skribent: Ordförande

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link