Hoppa till sidans innehåll

Ordföranden har Ordet, juli-11

06 SEP 2011 15:33
IDSF heter nu WDSF

  • Skapad: 06 SEP 2011 15:33

Jag har tidigare sagt att det rör på sig ute i den internationella dansvärlden och här kommer en liten bild över läget och vad som hänt senaste tiden.

 

 

Under flera år har IDSF arbetat för att stärka organisationen och skapa en världsorganisation med fler medlemmar och fler danser. Arbetet går under benämningen ”Vision 2012”. En viktig milstolpe i ”Vision 2012” är namnbyte till World DanceSport Federation (WDSF) just för att visa att det handlar om en världsorganisation för dans.

 

Förutom de nationella förbunden är också andra världsdansorganisationer medlemmar. För DSF del gäller det i första hand World Rock’n’roll Confederation (WRRC) och BRR. WRRC tog beslut om medlemskap på sitt årsmöte i mars i år. Det betyder att DSF är medlemmar från två olika håll beroende på dans.

 

Andra världsförbund som är medlemmar är United Country Western Dance Council (UCWCD) och World Baton Twirling Federation (WBTF).

 

Inom WDSF har också en professionell division etablerats för de sk professionella dansarna inom Tiodansen (WDSF PD), även här är DSF medlemmar. WDSF för kontinuerliga diskussioner med fler internationella förbund om ett framtida medlemskap. WDSF ska samarbeta med International Dance Organisation (IDO) men jag har idag inte mer information om hur det samarbetet ska gå till. Visionen och ambitionen är att alla internationella medlemsförbund ska bilda divisioner inom WDSF. Där är vi inte idag men vi har en starkare världsorganisation för dans där DSF är en del.

 

WDSF har arbetat intensivt gentemot den olympiska organisationen för att om möjligt kunna bli en olympisk idrott på sikt. En absolut förutsättning är att det finns ett regelverk för antidoping. WDSF har också fått erkännande från WADA som världsorganisation. Det betyder att alla inom WDSF, nationella medlemsförbund, internationella medlemsorganisationer, alla dansare och funktionärer ska förhålla sig till gällande antidoping regler. Det är inget nytt för DSF, vi är med på det vi kallar ”rent spel” för vi vill ha ”rena vinnare”.

 

För våra dansare innebär namnändring och det nya WDSF att vi måste veta vilka tävlingar vi åker på så att de är sanktionerad av ”våra förbund”, men det är heller inget nytt. Just nu håller VO Elit på med uttagningar inför höstens mästerskap och våra elitdansare tränar hårt även under sommaren. Det gör många andra dansare också, lägerveckor och lägerdagar arrangeras runt om i Sverige och många har fått bidrag till genomförande genom Idrottslyftet.

 

Vi har ett nytt tävlingsreglemente på gång, mer om innehållet ligger på hemsidan och det kommer löpande information om vad det nya innebär. Det jag tänker mest på är förändring av ålderklasser och öppning av en Super- A klass i bugg för vuxna och 35+. När det gäller åldersklasserna får alla ett år på sig att dansa in sig i sin nya klass fram till SM BRR nästa vår och när det gäller Super- A så har vi äntligen fått en utmaning för paren i högsta klass.

 

Ett halvår har gått sedan vi öppnade för regionala tävlingar. Mer än trettiofem tävlingar (BRR) har genomförts under våren och det är fantastiskt bra. Det finns säkert fortfarande lite funderingar om tävlingsgenomförande men kreativiteten hos alla arrangörsföreningar verkar det i alla fall inte vara något problem med. Det ger en möjlighet för alla att kunna få tävla genom att klasser kan slås samman men det är en möjlighet och inget som måste göras. Min egna och högst personliga reflektion är att det känns som vi hittat ett sätt att möta och ta hand om barn och ungdomar på tävlingsgolvet på samma sätt som Idrotten vill och Danssporten vill har som grundtanke. Barn ska vara barn och få ha kul, och de har de på regionala tävlingar om inte vi vuxna försöker styra in dem i vuxentävlingsperspektivfållan med vinna, poäng, vidare, mer, bäst…Barn älskar att tävla, det vet vi och det ska de göra men på sina villkor.

 

Sommarveckan, dvs DSF egen utbildningsvecka, drar igång om några veckor i Skövde. Jag hoppas många passar på att utbilda ledare som kan ta sig an nya uppdrag, för det är både spännande och roligt att vara ledare inom Danssporten och utbildade ledare kan vi inte få för många av!

 

Trevlig sommar

Lena Arvidsson

 

 

Läs gärna pressreleasen angående WDSF här.

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link