Hoppa till sidans innehåll

Ett kontroversiellt beslut?

20 MAR 2013 13:04

Förbundsstyrelsen har beslutat att unga dansare inom DSF får representera på internationella mästerskap tidigast under det tävlingsår de fyller 13 år.

  • Uppdaterad: 28 JAN 2015 12:32

Hur tänkte vi när vi tog beslutet? På vilka grunder togs beslutet? Vi ville helt enkelt förtydliga vad vi tillsammans inom DSF beslutat om barnidrott enligt ”Danssporten vill” som följer intentionerna i RF:s ”Idrotten vill”.
Det innebär att aktiva upp till 12 år betraktas som barn och att verksamhet för barn ska leva upp till Barnkonventionen. I Barnkonventionen finns inget som talar för mästerskap eller internationella tävlingar för barn. 

Vi vill att våra dansande barn ska få vara barn och leka fram sin idrott och inte utsättas för elitsatsningar i tidig ålder. Det är så vi får en idrott som ger barn en möjlighet att hitta glädjen i idrotten så att de kan hålla på hela livet. Det är så vi ger våra barn en bra grund att stå på den dag de är redo att börja sikta mot stjärnorna. Det är en satsning för hela livet och kan vara en satsning för guld.

Vi vet att många av våra dansare slutar sin karriär tidigt och det finns flera orsaker till det. En av orsakerna är en allt för tidig och ensidig satsning.
När våra dansare når den ålder där andra idrottare börjar tävla i riktigt stora sammanhang har vi sett att många av våra redan varit där och gjort allt och de tappar motivationen. 

Det är lätt att lägga vuxenperspektiv på barnidrott och se att de vill göra det som de vuxna vill. Många gånger är det nog vi vuxna som är barnens ögon, önskan och föreställningar istället för att låta dem vara barn på sina egna villkor.  

Ska vi lyckas få barn att utveckla ett livslångt intresse för vår idrott krävs det en hel del av oss i förbundet.
Vi måste satsa på att utbilda våra tränare så de får kunskap om barns behov och utveckling. Vi behöver allsidig och varierad träning för barn, vi behöver säkra miljöer där barn kan känna sig trygga och vilja vistas. Hos oss är ensidig teknikträning fyra – sex gånger i veckan inte accepterad. Våra föreningar ska förstå hur barn ska tas om hand.

Det vi gör måste överensstämma med vår gemensamma grund inom idrotten och vi måste börja leva "Danssporten vill" på alla nivåer.
Därför gäller att DSF uttagningar till representation på internationella mästerskap gäller dansare som fyllt 13 år.

Ett kontroversiellt beslut?

Lena Arvidsson, Ordförande DSF

Skribent: Lena Arvidsson

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link