Hoppa till sidans innehåll

Ordföranden har Ordet, sept-09

16 SEP 2009 14:36
Knappt ett halvår har gått sedan jag blev Danssportförbundets (DSF) ordförande. Ett förtroendeuppdrag som är utmanande, långt ifrån lätt men roligt. Vem är då Lena Arvidsson?
  • Skapad: 16 SEP 2009 14:36

Dansbakgrund, har dansat balett och showdans men aldrig pardans mer än socialt. Jag kom in i föreningslivet och danssporten genom att vara skjutsande förälder. Som så många andra i danssverige tyckte jag det var lika bra att engagera mig, inte bara skjutsa. Med i bagaget från andra ideella föreningar hade jag bl a ordförande- och sekreteraruppdrag. Förbundsarbete har jag provat tidigare, jag jobbade med utbildningsfrågor på BRR sidan. Min arbetslivserfarenhet är inte strömlinjeformad. Jag har provat många olika verksamheter inom ett stort företag, allt från säkerhetsarbete, faktureringsansvarig, kommunikationsfrågor till HR-chef. Utveckling är den gemensamma nämnaren. Jag har alltid velat utveckla, planera och genomföra och det vill jag även inom DSF. Jag tackade ja till ordförandeskapet givetvis för att jag vill men också eftersom jag just nu kan arbeta ideellt, för det vet alla som jobbar ideellt – det tar mycket tid. Jag jobbar tillsammans med min man i familjeföretaget och kan på så sätt disponera tiden till viss del.

Hur jobbar vi i Förbundsstyrelsen (FS) och inom DSF? Jag gillar planer men inte när det som är sagt ska göras inte görs, därför jobbar vi med statusrapportering för att inte tappa något ärende. Vi försöker hålla mötesdisciplin med förberedda underlag från bl a Verksamhetsområdena (VO) och se till att FS protokollen kommer ut på hemsidan två veckor efter möte. Utmaningen i att arbeta i en ideell organisation är att ha tålamod, det tar längre tid än vad det gör i ett företag eller annan organisation där du har alla jobbarkompisar samlade runt dig dagtid. Vi jobbar på distans, vi jobbar på kvällar och helger, vi har telefonmöten, mailen är vår livlina och så försöker vi träffas några gånger på året, så allt det där man vill göra får tas stegvis.

Vad hänt och vad är på gång? Fokus fram till nu har varit VO och deras verksamhet. Fungerande VO gör att vi i FS kan arbeta med de frågor vi ska. Som en del i fungerande organisation har de sk allmänna instruktionerna reviderats och fastställts. Där framgår det hur DSF organisation är uppbyggd och relationen mellan FS och VO ska fungera. Nu återstår de särskilda instruktionerna som mer i detalj beskriver vad respektive VO ska arbeta med. Vi kommer att vara klara i höst.

Vi har ett nytt VO, VO Elit. Det var många, långa och omtumlande vändningar innan vi lyckades sjösätta en elitsatsning. Just nu jobbar VOt på för fullt och jag kan bara njuta av deras arbete. Samma gäller VO BRR. Ett kreativt och konstruktivt gäng som jobbar på med full fart framåt och med en ständig positiv pågående dialog. VO Tiodans har en fungerande verksamhet och har mycket erfarenhet och annan klokskap att tillföra i diskussionerna. Sedan ska de jobba mer med utbildningsfrågor. VO Line Dance har störst utmaningar. Det är inte klart vilken internationell organisation de ska tillhöra och det är allt för få som vill arbeta med LD på förbundsnivå men de som jobbar, de jobbar bra. VO Distrikt har ombildats och fokuserar nu på frågor som är viktiga i distriktsverksamheten. Deras planer på arbete med föreningsutveckling känns bra. Kunskapen om vad det innebär att vara en ideell förening är en styrka att ha med sig. Det är den bas hela Idrotts-Sverige står på. VO Juridik har fått en ordförande och de har haft dialog med FS om delar av sina hjärtefrågor så där rullar det också på. VO Info/pr har varit i Almedalen och representerat DSF under politikerveckan. Deras största jobb just nu är den nya hemsidan. Allt har inte gått planenligt men som det ser ut nu ska den vara på plats i november. VO Ungdom har inte haft någon verksamhet de senaste åren. FS kommer i stället att bilda ett Ungdomsråd med bollplanksfunktion och som finns med i dialogen om framtiden. Vi tappade bemanning inom anti-doping men genom resurser i FS är det arbetet också på gång. Någon gång på en tävling under hösten blir det en dopingkontroll.

Mer på gång, vi måste få effektivare rutiner så vår kanslipersonal får en bättre vardag. De jobbar med allt löpande och det gäller att hitta nya och enklare arbetssätt. En del i det är att förenkla licenshanteringen och se över våra tävlingsadministrativa system. Projekt pågår och Swingweb kommer att hantera licensadministrationen, på sikt även tävlingsadministration för både BRR och Tiodans. Vi jobbar med att få en lösning för gemensamma dokument genom filhantering på Internet och vi ser över våra e-post adresser. En fråga som funnits länge och som verkar kunna lösas under hösten. Det är jätteroligt att fler hittar möjlighet till att få bidrag/projektpengar till barn- och ungdomsverksamhet genom Idrottslyftet, det är en fråga vi har som stående punkt på dagordningen.

Sista helgen i augusti bjöd FS in samtliga ordförande i VO till en dag där vi pratade nutid, framtid och vad som är viktigt för DSF. Efter bra och konstruktiva diskussioner blev vi överens om vår vision – DSF för all tävlings- och motionsdans, det är dit vi vill nå.
Vi blev också överens om att det övergripande långsiktiga målet är tillväxt och det gäller flera områden, allt från fler föreningar, sund ekonomi, effektivare administration och fler danser. Allt för danssportens bästa. Arbetet fortsätter och på Förbundsmötet (FM) 2010 får ni höra mer.

Ett stort tack till alla ideellt arbetande dansintresserade - Vi jobbar alla för danssportens bästa

Lena Arvidsson
Ordförande

Skribent: Lena Arvidsson

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link