Hoppa till sidans innehåll

Dags för ett nytt härligt dansår

29 DEC 2017 14:24
  • Skapad: 29 DEC 2017 14:24

Ett dansår går otroligt fort. Många aktiviteter inför, mycket kan konstateras blivit genomfört när det är dags att göra årsbokslut. Sedan har vi de där uppdragen som tar mer tid än planerat. Vi vet alla att det är lätt att underskatta tidsåtgång i ideella organisationer. Arbetet ska göras i nattlampans sken och det handlar om resurser. Tid, personer med rätt kompetens och också pengar ska finnas för att genomföra uppdragen. Det finns många otroligt duktiga ledare runt om i Sverige som för dansidrotten framåt och det är inte alltid enkelt är att rekrytera dessa ledare. Fritiden är dyrbar för många. Men att arbeta med idrott och dans, att få ge av sin kunskap och att tillsammans med andra bygga en verksamhet är otroligt stimulerande. De som tar chansen brukar bli positivt överraskade. Och att få följa dansare som utvecklas är fantastiskt. Jag rekommenderar definitivt fler att bli en del av danssveriges föreningsliv.

 

Just nu sitter många föreningsstyrelser runt om i landet och förbereder sina årsmöten. Det viktigaste mötet på hela året när föreningsmedlemmar ska staka ut vägen framåt och de ideella ledarna ska väljas. Det är ekonomi som ska stämmas av, bokslut som ska göras, verksamhetsberättelser ska skrivas och det ska hittas personer som vill jobba som föreningsledare. Ett viktigt arbete.

 

Men det är inte bara det administrativa som ska fixas. Det är också det som händer på dansgolvet, i träningslokalen som är en förutsättning för verksamheten i förbundet. Det är tusentals timmar dansare, tränare och ledare tillbringar i träningslokaler om vi lägger ihop alla danstimmar i DSF. Tillgången på just tränare och ledare är avgörande i en förenings verksamhet oavsett vilken inriktning man har, socialdans, bredd, tävling, elit, barn- och ungdom eller vuxna eller några delar eller alla delar. Som förbund kan vi inte lösa frågorna lokalt men vi kan arbeta med att underlätta för föreningar att verka. Utbildningar som ger fler ledare är en sak. Stöd till utvecklingsarbete i form av Idrottslyft är en annan. Förenklad administration genom utveckling av systemstöd är en annan. Men det är föreningen som har kraften att göra det möjligt för alla dansare att få dansa och det är i föreningen med lokala kontakter kreativiteten finns att lösa utmaningarna. Det är en otrolig kraft.

 

Det är också föreningen som tävlingsorganisatör som gör det möjligt för våra dansare att tävla. DSF har haft nära hundra tävlingar under året igen. Stora och små, långa och korta. Som vanligt har ni som föreningar gjort det helt fantastiskt. Några av er är erfarna, andra är helt nya. DSF har en tradition av att göra bra tävlingar. Och vi har en idrott som är publikvänlig med fart, fläkt, spänning och som är fantastisk att titta på. Vi har så mycket positivt som vi ska förvalta och utveckla.

 

SM i Dans är en tävling som har allt. Dansen har gjort entré på SM-veckan. Vi är en TV-sport. Sedan har vi vårt andra SM-evenemang och som vuxit fram de senaste åren. Vi tackar förening och destination i Kalmar för ett mycket bra genomfört SM 2017. Med nya förutsättningar och ett 50-årsfirande 2018 har behovet av utökade arenamöjligheter gjort att vi kommer att genomföra SM i Dans 11-12 maj i Skövde. Välkomna till en formidabel dansfest.

 

Ett stort tack till alla ideella ledare, föreningar, tränare, funktionärer och inte minst föräldrar för allt ni gör för dansen och alla dansare och en önskan om ett Gott Nytt Dansår.

 

Lena Arvidsson

Skribent: Kjell Rask
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link