Hoppa till sidans innehåll

Svar på frågor om regler


Regelsystemet

I reglementet för BRR står det mycket om regelgrupper, vad är det?

Inom BRR är regelgrupper det som definierar vilka regler som gäller för hur man tävlar. T.ex avgör regelgrupperna vilket tempo man dansar i, vilka akroregler som gäller osv. Det är alltså regelgrupper som avgör svårighetsgraden i den klass man dansar, inte klassbokstaven.

För yngre dansare skall ha lättare regler är sedan åldersgrupperna och deras klasser är förskjutna i förhållande till varandra. Man kan säga att de skapar en pyramid, se tabellen nedan. Vuxen A/S är de enda klasser som finns i regelgrupp 1, Vuxen B, Junior A och 35 A ligger i samma regelgrupp, nämligen 2.

Den bakomliggande tanken är alltså att när man fyller år så blir det inte automatiskt svårare utan man fortsätter att tävla med samma regler som innan, men har flera steg och utmaningar innan man når toppen.

För att det skall fungera flyttar man alltså t.ex från Junior B till Vuxen C. Men i praktiken är det inte en nedflyttning eftersom reglerna är de samma.

 

Åldersgrupp

Regelgrupp

B

U

J

V

35

G

1

 

 

 

VS/VA

 

 

2

 

 

JS/JA

VB

35S/35A

 

3

 

US/UA

JB

VC

35B

GS/GA

4

 

UB

JC

 

35C

GB

5

 BR

UC&UR

JR

VR 

35R 

GC&GR

 

 

 

 

 

 

Visa svar


Dölj svar


Klassplacering och förflyttning

Vad krävs för att gå upp från C-klass till B-klass?

Reglementet har svaret som vanligt: B7.2 säger att han får ny klasstillhörighet "i C-klass tidigast vid sex(6) och senast vid femton (15) uppflyttningspoäng". Så man kan, om man vill, vara kvar under en kortare eller längre period i C-klass.

Om man "tvingas" upp vid 15 poäng tillhör man direkt den högre klassen. Om man väljer att flytta upp tidigare behöver man antingen ha gått ut på golvet i sin nya klass (t.ex på nästa tävling) eller ha meddelat förbundet sin avsikt att tävla i B-klass för att räknas som B-klassade.

Visa svar


Dölj svar


Ett nytt par, där båda tävlat i B-klass innan, hamnar de då i C-klass eller B-klass?

Vi tittar i B7.1, där det står "om dansarna tillhör samma regelgrupp och ingen är S-klassad startar paret/trion i en regelgrupp lägre." Vi antar vuxna, då är B-klass regelgrupp 2, och de skall starta i en regelgrupp lägre, alltså 3. För vuxna är detta C-klass.

Visa svar


Dölj svar


Om en dansare är R-klass och en dansare är B-klass, hamnar de i C-klass eller B-klass?

I TR BRR avsnitt B7.1 står det "Om dansarna tillhör olika regelgrupper startar paret/trion i den regelgrupp som den lägst klassade dansaren tillhör" men också "Dansare som tävlat högre än R-klass får ej starta i R-klass. Paret/trion startar då i närmast högre öppna klass i aktuell åldersgrupp."

De kommer således att hamna i C-klass. En R-dansare är alltid i regelgrupp 5 så paret skall hamna där om det är tillåtet, annars i den lägsta tillåtna klassen. Och eftersom ingen som dansat i klass högre än R-klass får starta i R-klass så hamnar paret i den lägsta tillåtna klassen för paret som inte är R-klass, vilket sedan 15/9 alltså är C-klass.

Visa svar


Dölj svar


Hur hamnar man i C-klass?

Man kan hamna i C-klass på två olika sätt:

  1. Ett par/trio väljer själva att flytta från R-klass
  2. Ett nytt par bildas och regelverket för nyskapade par placerade paret i C-klass (kan alltså vara par som dansat tidigare i olika nivåer, men även helt nya dansare)

Det sista fallet är den generella regeln som tar hand om par/trior där dansarna tillhör olika klasser och åldersgrupper.

Allt ovan står att läsa i Reglementet B7.1.

OBS att det alltid är hela par/trior som placeras i en klass. En dansares klass/regelgrupps-tillhörighet är alltid den högsta av de som hen med ev. olika partners har.

Visa svar


Dölj svar


Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link