Hoppa till sidans innehåll
Foto: Theres Frifarare (Danssport)

Trygg idrott


En förutsättning för att kunna förebygga mobbing, utanförskap, kränkningar och övergrepp i en förening är att föra en dialog om frågorna bland ledare, aktiva och i styrelserummet. Så där börjar vi nu.

Trygga Idrottsmiljöer inom Danssport

Danssportförbundets verksamhet ska vara en trygg plats att vara i, ung som gammal, som tävlingsdansare eller socialdansare. Vi som organisation måste jobba aktivt med detta, och skapa de bästa förutsättningarna för våra medlemmar. DSF jobbar med denna fråga på olika sä sätt. Just nu bedriver DSF ett projekt kopplat till socialdans.Att genom danssportens föreningar kunna påverka vad som sker på dansevenemang ute i samhället. Om vi kan informera och utbilda danssportens 35 000 medlemmar som sin tur kan vara goda medmänniskor och göra alla dansutrymmen till tryggare platser att vara på, så har vi kommit en bit på väg.

Olika sätt att anmäla ärenden på

Inom DSF finns Etiska kommittén dit ni kan anmäla era ärenden, läs mer om det här.

RF har skapat funktionen Idrottsombudsman, som du kan kontakta om du inte vill gå via DSF. Det finns även via RF en visselblåsartjänst.
Läs mer om RF:s arbete med Trygg idrott här.

BRIS har även en stödlinje, läs mer om det här.

Registerutdrag

Riksidrottsmötet 2019 tog beslut om att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. Beslutet träder i kraft den 1 januari 2020. Registerutdrag ska alltid ske vid nytillsättningar.

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra.

Om du behöver mer information, gå till sidan med frågor och svar om registerutdrag.

Här finns en lathund om registerutdrag för föreningar inom DSF

 

 

 

Se filmerna med barnens spelregler
 

 

Frågor: kontakta Angelica Källström

Uppdaterad: 16 DEC 2019 10:31 Skribent: DSF Kansli
E-post: Adressen gömd

 

sök projektstöd

  Skärmavbild 2021-04-17 kl. 10.16.28.png

 

 

 


Kalender

Utbildning

DansTV

Sverigekarta

 

WDSF

WRRC

WADF

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link