Tävling

Tävla inom Svenska Danssportförbundet?

Inom Svenska Danssportförbundet tävlas det i över 20 olika dansgrenar.
Är du intresserad av att börja tävla eller vill du börja tävla internationellt som landlsagsdansare i Team Sweden?

I våra föreningar erbjuds dans inom svenska idrottsrörelsen, inom Riksidrottsförbundet, vilket innebär att våra mästerskap är de officiella mästerskapen, som ger Riksidrottsförbundets utmärkelser och kan leda ända till de Olympiska Spelen. 


Tävlande dansare inom Svenska Danssportförbundet och därmed Riksidrottsförbundet - tävlar i de svenska officiella mästerskapen - historieböckernas guldmedaljörer utses!

Det är just det som skiljer Svenska Danssportförbundets mästerskap, från det privata tävlingssystemet inom dans. Elitdansare inom landslaget Team Sweden representerar Sverige i de officiella internationella mästerskap (EM, VM och Olympiska Spelen).

Förbundet är medlem i de officiella nationella och internationella organisationer inom idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, World Dance Sport Federation, World Art Dance Federation, World Rock´n Roll Confederation och World Swing Dance Council.

Vem kan tävla?

Dansare i åldrarna 13 och uppåt kan kan tävla på olika nivåer. 

Vem arrangerar tävlingar inom dans?

Tävlingarna arrangeras av arrangörsföreningar över hela Sverige, i samarbete med Svenska Danssportförbundet. 

Tävlingskalender visar de kommande tävlingarna och var dessa äger rum. Här i texten finns information om hur anmälan genom föreningen går till. 

Vilka dansstilar ingår i tävlingssystemet?

Dansstilarna som du kan tävla i, samlas ihop i olika kategorier med ett tillhörande samlingsnamn:

1. Bugg & Rock´n Roll:
Dansstilarna som ingår här är: Boogie Woogie, Lindy hop, Bugg och Rock´n Roll

2. Standard, Latin & Tiodans:
Dansstilarna som ingår här är: Standard - Modern vals, Quickstep, Tango, Wienervals, Slow Foxtrot
Latin - Cha-Cha-Cha, Samba, Rumba, Paso Doble, Jive
Tiodans - Här tävlar du i alla Standard- och Latindanserna

3. Disco & Performing Arts:
Dansstilarna som ingår här är: Disco Dance, Acro Disco, British Freestyle, Slowdance 

4. Hiphop 
Dansstilarna som ingår här är: Battle All Styles, Popping, Locking och House.

5. Breaking
Breaking utförs i Solo eller Crew.

Svenska Danssportförbundets nationella tävlingssystem

Det nationella tävlandet är uppdelat i två olika områden:
- Regional tävling (R)
- Nationell tävling (N)

1. R-tävling 
Inkörsporten till tävlingsdansandet och har dansglädje och samvaro i fokus. R-tävlingar är till för de par som aldrig har tävlat tidigare eller precis har börjat. Det finns endast en klass per gren och åldersgrupp. R-tävlingarna ligger ofta i närområdet och är korta, effektiva och lättsamma. 

2. N-tävling
Finns över hela landet och är till för de tävlingsdansare (solo eller par) som är mer erfarna. Där finns flera nivåer för alla grenar och åldersgrupper samt rankingtävlingar för kvalificering till Svenska mästerskapstävlingar.   


Nationellt tävlande - hur anmäler dansare sig till tävling?

Det är dansarens förening som ansvarar för dansarens anmälningar till tävlingar. I varje förening som har tävlingsdansare ska det finnas en tävlingsansvarig som har passande behörigheter i dans.se. 

Den tävlingsansvarige i föreningen ser till att dansarna har rätt licens och anmäls till rätt tävlingsklasser. Detta administreras i dans.se av föreningen.

Information till föreningen som ska anmäla en dansare till tävling:handledningar och blanketter 

Internationellt tävlande - hur anmäler dansare till tävling?

Det är dansarens förening som ansvarar för dansarens anmälningar till internationella tävlingar som inte är mästerskap. För att kunna bli anmäld till dessa tävlingar så behöver kansliet bli meddelande om det för att kunna anmäla dansarna i de internationella systemen. I övrigt är det dansarna själva som ansvarar för all logistik kring resa, boende o dylikt.

Vid mästerskap tas dansare från landslaget ut, och administration kring anmälan och logistik sköts av DSF:s kansli och respektive Team Sweden. 

För att kunna tävla inom WDSF behöver dansarna själva skaffa ett eCard via WDSF:s hemsida. När ansökan är inskickad och betald kontaktas kansliet av dansarnas förening för att de ska gå in och godkänna. 

Info om WDSF eCard

Alla dansare får tävla på alla tävlingar som arrangeras av förbund som är anslutna till Svenska Danssportförbundet, WDSF, WRRC, WADF och WSDC.

Tävlande i andra förbund - vad gäller för dansare?

Utöver detta ska dansarna som vill tävla på tävlingar arrangerade av andra förbund få detta godkänt av respektive verksamhetsområde. Sanktionsansökan skickas in av ansvarig förening till verksamhetsområdet via mail, minst 6 veckor innan tävling.


Välkommen att anmäla dig till tävling inom förbundet - prata med din förening och upptäck dansglädje även på tävlingsgolvet!

Du kan alltid välkommen att kontakta oss kansli@danssport.se

 

Skapad av: Sandra Svanberg 22-06-29