Finland banar väg inom Standard, Latin & Tiodans

Tony Irving intervjuas om Svenska Danssportförbundets ställning till Finska Danssportförbundets rapport i juni, om att de ändrar tävlingsreglementet för Standard, Latin & Tiodans; samkönade par och mixade par får nu tävla i samma tävlingar, och vem som helst kan vara förare eller följare, oavsett kön. 

Lyssna på intervjun på Sveriges Radio Finska

Svenska Danssportförbundets olika verksamhetsområden arbetar med utveckling inom olika dansområden. Verksamhetsområdet Standard, Latin & Tiodans har nu en grupp ledamöter med mycket hög kompetens, vilket är viktigt i arbetet med utveckling av just tävlingsverksamheten inom en dansgren, som fortfarande grundar sig i en mer konservativ värld än andra dansgrenar. Ledamöter i verksamhetsområdets kommitté är
Tony Irving, Cecilia Lazar, Claus Wodstrup och Sven Hämberg - alla med en gedigen och unik bakgrund inom dans.

Finland, som är en stark nation inom dansgrenen, har nu tagit ett stort kliv i arbetet - samkönade par och mixade par får nu tävla i samma tävlingar, och vem som helst kan vara förare eller följare, oavsett kön. Svenska Danssportförbundet påbörjade arbetet redan 2018, då tävlingsreglementet utvecklades i ett första steg och när Finland rapporterade om detta, så gynnar det arbetet som nu pågår här i Sverige.

Sveriges Radio Finska intervjuade Tony Irving, som kommenterar:
- Otroligt vågat av Finland att ta det här steget. Det här är något som diskuterats inom dans under de senaste två decennierna, säger Svenska Danssportförbundets verksamhetsansvarige för tävling och den tekniska kommittén, Tony Irving, som menar att Sverige "till 99,9 procents" sannolikhet följer i Finlands fotspår inom en snar framtid.

Inom övriga dansgrenar som ingår i Sveriges officiella tävlingsverksamhet för danssport, har denna utveckling redan ägt rum, som tex i Bugg, Dubbelbugg, Boogie Woogie, Lindy hop, Rock´n´Roll och West Coast Swing.

Svenska Danssportförbundet, som ingår i Riksidrottsförbundet, har som uppdrag att administrera och utveckla dansen i Sverige. Det är med rätt individer på rätt plats inom förbundets organisation, som uppdraget genomförs. Just nu befinner sig förbundet i en intensiv utvecklingsfas inom flera områden (Breaking till OS 2024, Paradansens inkludering i förbundet från Svenska Parasportförbundet, utvecklad elit- & landslagssatsning som stärker Sveriges representation internationellt, nya tävlingsreglementen som utvecklar den nationella tävlingsarenan, en Visionsresa runt om i landet i höst, ny utbildningsplattform för en kvalitativ utveckling av alla olika roller som ingår i danssporten.... det är en spännande tid för alla inom Svenska Danssportförbundet!

Bild från Sveriges Radios nyhetssida.

Sandra Svanberg 23-07-06