Paradansare

Paradans är dans för dig som har en eller flera funktionsnedsättningar, uppdelat i:  

- Rörelsenedsättning 
- Intellektuell funktionsnedsättning 
- Synnedsättning 
- Hörselnedsättning 

Du kan dansa solo, i par eller i grupp och välja bland olika dansstilar. Det finns duktiga ledare runt om i Sverige som anpassar danserna efter dina behov, vare sig du dansar för att träna, träffa nya vänner, delta på uppvisningar eller tävla. Du bestämmer själv hur du vill utvecklas inom dansen. 

Tänk på att olika föreningar kan använda olika namn på sina kurser, så ordet "Paradans" kanske inte alltid förekommer. Vissa grupper är öppna för alla, medan andra är specialiserade för specifika funktionsnedsättningar. ParaMe är en hemsida där du som dansare kan hitta en förening nära dig. Besök ParaMe och hitta din förening för att börja dansa idag! www.parame.se  

Frågor? 
Har du generella frågor eller vill ha mer information om paradans är du välkommen att kontakta: 

 

Hanna Käld, Projektledare paradans och inkludering 
hanna.kald@danspsort.se 

Du kan också kontakta vårt stödområde paradans på parasport@danssport.org

Skapad av: Zandra Idenius 24-12-18
Målgrupper för Paradans

Personer med rörelsenedsättning

Du som har en rörelsenedsättning har många möjligheter att uttrycka dig genom dans. Om du använder rullstol eller exempelvis har ett amputerat ben är rullstolsdans perfekt för dig. Om du kan stå, kan du också dansa stående. Oavsett dina förutsättningar finns det en form av dans som passar dig och låter dig uppleva dansens magi. 

 Rullstolsdans 

Inom rullstolsdans kan du välja mellan flera olika former: 

  • Singel – Dansa ensam i rullstol. 
  • Duo – Två sittande dansare dansar tillsammans. 

  • Combi – En sittande och en stående dansare dansar tillsammans. 

I Sverige kan du delta i många olika dansstilar med rullstol. För dig som är intresserad av att tävla finns det också möjlighet att delta i både nationella och internationella tävlingar inom rullstolsdans. Ifall du vill tävla behöver din funktionsnedsättning klassificeras, dvs bedömas, så att du tävlar i rätt funktionsklass. Du behöver dock inte använda rullstol i din vardag för att tävla i rullstolsdans, så länge du uppfyller kriterierna för funktionsnedsättning som finns i tävlingsklasserna. Läs mer under tävla i rullstolsdans

Oavsett om du vill dansa för att ha roligt, träna eller tävla är rullstolsdans ett utmärkt sätt att uttrycka dig och uppleva glädjen i dansen. 

Dans för personer med intellektuell funktionsnedsättning 

För dig med intellektuell funktionsnedsättning kan du dansa en mängd olika sorters danser. Vilka möjligheter som finns beror på den förening som finns närmast dig. På lektionerna anpassar tränare efter dina behov och förutsättningar. 

I nuläget finns ingen tävlingsmöjligheter för dig med intellektuell funktionsnedsättning.
 

Dans för personer med synnedsättning 

För dig med synnedsättning finns det möjlighet att utforska olika dansstilar. Vilka möjligheter som erbjuds beror på den lokala föreningen nära dig. På lektionerna anpassar tränare undervisningen för att passa dina behov och förutsättningar. Genom användning av verbala instruktioner och taktila vägledningar kan du lära dig att röra dig till musiken och utföra danssteg på ett säkert och effektivt sätt.  

I nuläget finns ingen tävlingsmöjlighet för dig med synnedsättning.  

Dans för personer med hörselnedsättning 

Du som har en hörselnedsättning kan också dansa. Genom att använda beröring för att känna rytmen och stegen. Det är fullt möjligt att njuta av dansen och uttrycka dig även utan att höra musiken helt och hållet. 
 
I nuläget finns ingen tävlings möjligheter för dig med hörselnedsättning.