Istock 1133209404

Om oss

Utvecklingsprojekt

Ett projekt inom DSF är en tidsbegränsad verksamhet för att pröva, starta nytt eller utveckla befintlig verksamhet.

Projekten ska ha en tydlig struktur och mål, och initieras utifrån förbundsmötets beslutade verksamhetsinriktning och prioriterade områden. Initiativtagaren utarbetar ett projektdirektiv med stöd av GS, som fastställs av FS. Därefter utses en projektledare som ansvarar för projektplan och projektgrupp. Projektets framskridande rapporteras regelbundet till GS.

Vissa projekt behöver en styrgrupp, som hanterar hinder, stödjer projektledaren, följer upp beslut och projektstatus, samt prioriterar resurser. Styrgruppen består normalt av tre personer utsedda av FS, med GS eller en ledamot från Förbundsstyrelsen som ordförande. Styrgruppen avlastar Förbundsstyrelsen men övertar inte ansvaret för projektet.

Här nedan kan du läsa mer om aktuella projekt som är igång.

Skapad av: Zandra Idenius 22-06-01
Centralt projekt Trygg Idrott

DSF vill med hjälp av analys och kartläggning få svaret på hur vår organisation är för att vi ska kunna utveckla oss och fylla igen de vita fläckar som troligtvis kommer visa sig i detta projekt men också att vi efter avslutat projekt kan säga att vi ÄR inkluderande. Nyttan med projektet är att främja trygghet inom dansen och arbeta utifrån ett jämställdhetsperspektiv. DSF önskar genomföra projektet för att lösa de identifierade utmaningarna och förbättra förutsättningarna för alla inom dansen.

Genom att skapa en tryggare och mer inkluderande miljö för dansare, tränare och andra involverade, kommer DSF och dess organisation kunna främja en hållbar och positiv utveckling inom organisationen. Dans hela livet.

Som ett led i detta kommer Danssportförbundet under 2024 - 2025 arbeta med ett projekt som vi fått stöd av Riksidrottsförbundet (RF) inom området Trygg Idrott.

  • Under 2024 kommer vi arbeta med en kartläggning och analys där det bl.a. kommer genomföras en bred enkät ut till föreningar, distrikt, tränare, ledare, vårdnadshavare, dansare m.fl. samt en del djupintervjuer. Här kan du göra enkäten. 
  • Inför 2025 kommer resultatet analyseras och utmynna i olika åtgärder som kan vara nödvändiga för att bli en än mer trygg danssport.


Här kan du läsa mer om projektet (PDF)

Projekttid:
2024-2025

Projektledare:

Ida Kvist 
ida.kvist@danssport.se

Arvodesutredning

Våren 2023 beslutades det på årsmötet att inleda ett projekt för att utreda och slå fast nivåer för arvoden, ersättningar och avgifter. Arbetet har nu påbörjats och vi behöver ditt engagemang för att få ett bra resultat.

­För att få ut bästa möjliga resultat av arbetet, med hänsyn taget till samtliga aspekter i vår breda verksamhet och nå bredast möjliga förankring, är det avgörande att projektet har representation från och en bred förankring i samtliga discipliner. Tillsammans ska vi nyttja den samlade kunskap och expertis som alla i förbundet och övriga berörda intressenter besitter. Vi vill därför uppmuntra att du anmäler dig till att delta som medlem i en av grupperna i projektorganisationen.

I filmen nedan kan du höra Maria tillsammans med GS Thomas Jansson berätta om hur projektet kommer att bedrivas.

Bildlänk till filmen:

 

Projekttid:
maj 2024- mars 2025

Projektledare:
Maria Rignér
maria.rigner@rfsisu.se 

Projektstöd – Fritidskort ledarstöd IF

Projektstöd för Fritidskortet

Den 23 april 2024 beslutade Riksidrottsstyrelsen att tilldela medel till idrottsföreningar via Projektstöd IF Barn och ungdom. Detta är en del av förberedelserna inför införandet av fritidskortet för barn och unga. Medlen ska användas för att stärka idrottsverksamheten i socioekonomiskt utsatta områden.

Syftet med dessa medel är att:

  • Stärka befintliga idrottsföreningar i dessa områden genom att förbättra deras struktur, ledarskap och närvaro.
  • Rekrytera och utbilda ledare.
  • Utveckla och utforma idrottsverksamhet för att göra föreningsidrotten tillgänglig för fler.

Fritidskortet för barn och unga

Fritidskortet riktar sig till alla barn och unga i åldrarna 8-16 år och kan användas som betalning för fritidsaktiviteter som anordnas av idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet.

Kortet ska särskilt ge barn och unga i socioekonomiskt utsatta hushåll större möjligheter att delta i fritidsaktiviteter. Beloppet på kortet kommer att variera beroende på behov. Barn och unga med funktionsnedsättning eller andra särskilda behov ska också få lika stor nytta av fritidskortet som andra barn och unga.

Projektperiod:
2024, återrapportering mars 2025


Projektledare:

Ida kvist
ida.kvist@danssport.se

Projekt paradans och inkludering

År 2023 övergick rullstolsdansen från Svenska Parasportförbundet till Svenska Danssportförbundet (DSF). Denna övergång syftar till att ge aktiva dansare i Sverige bättre möjligheter att satsa på sin idrott.

Projektet paradans och inkludering har flera mål i flera segment. För det första vill vi stötta föreningar att starta upp paradans och dels vill vi att skapa möjligheter för personer med funktionsnedsättning träna och tävla på lika villkor som andra dansare. Vi vill också ge föreningar de förutsättningar som krävs för att kunna ta emot paradansare och inkludera paradans i DSF:s utbildningsprojekt.

För att uppnå dessa mål planerar vi att skapa en hållbar bredd av utövare inom paradans och integrera bra utbildning inom DSF:s utbildningsverksamhet. Vi kommer att utrusta föreningar och distrikt inom DSF med grundförståelse för paradans och utbildade ledare. Ett annat viktigt mål är att bygga upp ett landslag inom paradans som kan representera Sverige internationellt.

Genomförandet av projektet innebär att vi förstärker den befintliga styrgruppen med kompetens att söka medel och driva arbetet vidare. Hanna Käld är rekryterad projektledare och kommer att stödja styrgruppen på 50%. Vi kommer också att synkronisera med övriga som arbetar på DSF för att täcka breda arbetsområden inom paradans.

 

Projektperiod:
2024-06-01 – 2025-12-31

Projektledare:

Hanna Käld
Hanna.kald@danssport.se 

Projektstöd – Material och utrustning 2024

Riksidrottsstyrelsen har beviljat medel med målsättningen att förbättra tillgängligheten för barn och unga (8–16 år) med funktionsnedsättning att delta i föreningsidrott. Projektet syftar till att stärka specialidrottsförbundens (SF) möjligheter att centralt införskaffa material och utrustning som ska komma flera föreningar till gagn, vilket i sin tur skapar bättre förutsättningar för att starta och utveckla verksamheter för målgruppen.

Dans med rull

Svenska Danssportförbundet kommer inom ramen för projektet att förvärva dansrullstolar som ska fördelas till utvalda föreningar. Utöver detta kommer förbundet att genomföra omfattande utbildningsinsatser för ledare, med fokus på att bygga kompetens kring inkludering och anpassad träning för barn och unga med funktionsnedsättning. Syftet är att skapa en tillgänglig och inkluderande miljö som möjliggör för målgruppen att delta i dansaktiviteter på lika villkor.

Genom nära samarbete med de deltagande föreningarna, kontinuerlig dialog och stöd under hela projektperioden, strävar Svenska Danssportförbundet efter att säkerställa att föreningarna inte bara bibehåller, utan även utvecklar, en långsiktigt hållbar och inkluderande tränings- och tävlingsverksamhet. Målet är att integrera dans för personer med funktionsnedsättning som en permanent och självklar del av föreningarnas utbud, vilket skapar en varaktig förändring inom idrottsrörelsen.

Projektperiod:
2024

Projektledare:

Hanna Käld
Hanna.kald@danssport.se 

Projekt Utbildning – revidering och digitalisering

Projektet syftar till att genomföra och vidareutveckla utbildningsplattformen för DSF, vilket ska göra den mer attraktiv och lättförståelig för alla nivåer. Målen inkluderar att alla verksamhetsområden och projekt, såsom Para och Breaking, ska ha en solid grund baserad på dagens behov.

Det ska finnas ett effektivt administrationsflöde från planering till genomförande och uppföljning av utbildningar. DSF:s utbildningstrappa ska vara enkel att förstå, och utbildningarna ska vara attraktiva för alla åldrar, från barn till äldre. Digitalisering ska införas där det behövs, och utbildningskatalogen ska finnas digitalt på plattformen.

Utbildningstillfällen ska fördelas jämnt över landet, och DSF ska samarbeta med SISU Idrottsutbildarna för att integrera deras utbud. Kostnadseffektivisering ska eftersträvas för både DSF, arrangörsföreningar och deltagare.

Projektperiod:
Implementering av plattform 2025

Projektledare:

Ida kvist
ida.kvist@danssport.se

Foxprojektet

Under uppstart, mer info kommer.