Guld i Nordeuropeiska Mästerskapet i Senior Latin och kvartsfinalplats i VM i Tiodans

Team Sweden Standar, Latin & Tiodans hade en mycket framgångsrik tävlingshelg.

Nordeuropeiska Mästerskapet 2022 (NEC) gick av stapeln i Helsingfors. Tio länder deltog och Team Swedens Leila Antonya & James Johansson presterade på topp och fick därmed kliva upp på prispallen och ta emot guldpokalen i Senior Latin (35+). Det innebär att de tävlade i samtliga fem danstilar som ingår i Latin: Samba, Cha-Cha -Cha, Rumba, Paso Doble, Jive. 

James kommenterar:
- Det känns helt otroligt! Jag kan inte riktigt beskriva känslan när det slog mig, efter en stund på golvet, att vi skulle få titeln Nordeuropeisk Mästare. Jag blev helt euforisk. North European Champion är det största vi uppnått. 

- Det känns helt fantastiskt, säger Leila, en milstolpe i vår karriär. Underbart och overkligt på samma gång. Vi har dansat ihop i 8 år och varit rankade 2:a i adult och 1:a i senior. Vår första stora framgång var när vi fick åka och representera Sverige vid VM 2018 och sen även vid EM 2019, då i vuxen klassen.

Guldet gick till Italien, silver till USA och Moldavien tog emot bronsmedaljen. 

VM i Tiodans 2022 genomfördes i Bratislava samma helg och Team Swedens Axel Jehrlander & Inez Maria Stefãnescu dansade sig ända till en plats i kvartsfinalen. Tiodans innebär att paren tävlar i danserna Standard (Modern Vals, Quickstep, Tango, Wienervals, Slow Foxtrot) och Latin (Samba, Cha-Cha-Cha, Rumba, Paso Doble, Jive).

Ines kommenterar helgens prestation:
- Det kändes faktiskt helt otroligt att ta sig till kvartsfinal i VM, vårt första mästerskap som vuxna. Konkurrensen var tuff och vi hade låga förväntningar, men fokuserade på att göra vårt absolut bästa. Det visade sig att vi verkligen hör hemma i en VM kvartsfinal och kanske semifinal inom en snar framtid. Vi har tävlat tillsammans sedan 2013 och varit med på ett flertal internationella mästerskap. Senast vi representerade Sverige, var på Island i början av året. Där tog vi oss till en 4:e och en 5:e plats.

Svenska Danssportförbundet tillsatte en ny landslagskapten för Team Sweden Standard, Latin & Tiodans innan sommaren. Jura Borowski satsar på utveckling av svensk elit och landslagssatsningen inom SLT och har följt helgens tävlingar:

- Att tävla internationellt kräver en del mod och mycket motivation. Fantastiskt att så många par representerade Sverige både vid NEC och VM. Duktiga dansare som nådde fina resultat på grund av träning och förberedelser. Runt varje dansare finns en förening, tränare, vänner och familj - alla behövs för att de ska utvecklas och nå sina mål.

Sandra Svanberg 22-09-06