Beslut om väskförbud på större evenemang

Utifrån det rådande läget i samhället och att terrorhotnivån ligger på en fyra har Polismyndigheten fattat beslut om ett totalt väskförbud på större evenemang i Sverige.

Beslutet omfattar bland annat:

  • större idrottsevenemang
  • konserter och festivaler
  • samtliga arrangemang på landslagsnivå
  • samt specifikt Allsvenskan, Superettan, Svenska cupen, SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan, olika former av Europa-spel och landslagsmatcher inom respektive idrott.

Men enligt Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF), gäller väskförbudet samtliga idrotter.

Polismyndigheten har inte specificerat var gränsen går för ett stort evenemang. Lena Sahlin säger att det beror på storlek på arena, antal besökare och att det är upp till arrangören att söka tillstånd och föra dialog med den lokala polisen.

– Alla vill göra rätt och tar frågan på största allvar. Det blir ju en hel del jobb för vissa. Alla måste följa rekommendationerna från myndigheterna och ställa om sitt säkerhetsarbete. Läget är allvarligt och vi har ett ansvar som arrangörer, säger Lena Sahlin.

– Även vi från Svenska Danssportförbundet påverkas av detta och vi ber alla våra arrangörer och föreningar att ta detta i beaktning och vidta nödvändiga åtgärder. Vi följer givetvis detta och uppdaterar med ny information vid behov, hälsar generalsekreterare Thomas Jansson.

Frågor och svar finns på polisens hemsida, om ni har ytterligare funderingar omkring detta och den höjda terrorhotnivån kan ni kontakta kansliet på kansli@danssport.se

Källa:
Polisen.se
Omni.se

Sandra Svanberg 23-11-01