Så går utredningen om arvoden, ersättningar och avgifter

Utredningen om arvoden, ersättningar och avgifter inom danssporten har pågått sedan början av hösten. Så här ser aktuell status ut i projektet.

Två möten har hittills hållits med projektteamet för att gå igenom de parametrar som påverkar arvoden, ersättningar och avgifter och för att enas om målbilder för utredningen, vilket utgör den första milstolpen i arbetet enligt styrelsens fastslagna process.

I slutet av oktober skickades en enkät till samtliga föreningar som har licensierade dansare, ca 80 stycken, för att få deras syn på kostnaderna som påverkar tävlingarna, och hur de ser på möjligheterna att arrangera framgångsrika och lönsamma tävlingar.

25 föreningar har svarat på enkäten. Sammantaget anser dessa att det är relativt svårt att arrangera lönsamma tävlingar och det är inte ovanligt att tävlingar går med förlust. En vanlig anledning att trots det arrangera tävlingar är att utbudet av tävlingar är relativt tunt inom vissa grenar, inte minst i de norra och sydligaste delarna av Sverige, och att man därför vill bidra till att dansarna får möjlighet att tävla.

Baserat på föreningarnas svar har projektteamet enats om ett antal målbilder. Dessa ska nu förankras i arbetsgrupperna som utgörs av respektive VO:n, domare, funktionärer och föreningar. Arbetsgrupperna ska också göra en utvärdering av de nuvarande nivåerna på arvoden, ersättningar och avgifter för att bedöma om det finns ett behov av att justera dessa. Arbetsgruppernas möten kommer att äga rum under första halvan av december.

"Det är många parametrar som påverkar nivåerna på arvoden, ersättningar och avgifter inom danssporten så det är ett ganska komplext arbete men det går framåt och vi har bra och konstruktiva diskussioner", säger projektledaren Maria Rignér, extern konsult.
"Det underlag vi har fått via föreningarnas svar på enkäten är väldigt värdefullt, och föreningarna är tämligen samstämmiga i sina åsikter. Det känns bra att projektteamet nu har enats om målbilder att jobba mot och det ska bli intressant att följa diskussionerna i arbetsgrupperna.", säger hon.

Ju bredare förankring arbetet har desto större är chansen att resultatet blir framgångsrikt. Utredningen välkomnar därför varmt fler deltagare till arbetsgrupperna. Om du vill dela dina synpunkter och bidra i arbetet är du välkommen att höra av dig till Maria Rignér på maria.rigner@rfsisu,se

Här finns mer information om utredningen

 

Zandra Idenius 24-12-02