Svenska Danssportförbundet hjälper Colombia och Peru med uppstart av Disco

I oktober månad åkte Judith Martinez Åkesson (Förbundskapten i Team Sweden Disco & Performing arts, ledamot i Förbundsstyrelsen och driver Dansverkstan i Tidaholm) till Colombia och Peru för att utbilda domare och tränare inom Disco. Läs om hennes resa!

"Under pandemin började kontakten med de sydamerikanska länderna. I kommittén DDD Development Dance Department i WDSF påbörjades arbetet med nya dansgrenar som Hiphop, Performing Arts och Disco.

Disco är en stor tävlingsdisciplin i Europa sedan många år tillbaka och vi diskuterade hur vi kan nå fler kontinenter. Eftersom jag talar (hyfsad) spanska så blev jag inbjuden till ett digitalt möte med samtliga ordföranden i de latinamerikanska ländernas danssportförbund för att presentera tävlingsdisciplinen Disco. Efter det följde flera digitala workshops och presentationer och det blev tydligt att de var intresserade av att jobba med denna dansgren, särskilt för barn och ungdomar.

Som vi alla vet är de digitala mötena bättre än inget, men det kommer en gräns där man inte kommer vidare. Ordförande Lilian i Peru och Viviana i Colombia började diskutera möjligheten att bjuda in mig för att utbilda tränare och domare, och i oktober 2023 blev det av! Det blev en otroligt spännande och givande resa på så många sätt, och det befäste det fortsatta samarbetet mellan Svenska Danssportförbundet och Peru och Colombia, inte bara kring Disco utan även inom WDSF generellt.

Först åkte jag till Cali, Colombia, där jag höll en tränarutbildning i två dagar och en domarutbildning i en dag. Tränarna och domarna som deltog hade erfarenhet av främst Latin och Salsa, samt en del Jazzdans och aerobics. Det var tydligt att de kunde fånga karaktären och förstod vikten av tekniken i tävlingsdisco. Men självklart var det ovant med en ny stil, och tempot och explosiviteten i Disco utgjorde en utmaning. Men man måste börja någonstans.

Jag fick även uppleva en fantastisk danstävling i Cali, där man tävlade i Freestyle och Salsa Choke i Battleformat. Freestylen var i princip som våra Hiphop Battles all styles, och Salsa Choke var något jag aldrig tidigare hade sett men som är väldigt populärt i Colombia. Det var en blandning av Salsa, Hiphop, Dancehall och reggaeton, och man tävlade i Battles.
Otroligt häftigt! Och vilka dansare!

Det var unga dansare från olika städer, många från mycket fattiga och utsatta områden. Det Colombianska förbundet stod för boende, mat och tävling åt dansarna, och för en del även resor. Annars hade dessa begåvade ungdomar aldrig kunnat delta. Det blev tydligt att det Colombianska förbundet arbetar mycket med barn och ungdomar, och de satsar mycket på aktiviteter för dansare från utsatta områden. Jag fick även se Colombianska folkdanser som framfördes helt ljuvligt av dessa unga och fina dansare.

Därefter reste jag längre norrut i Colombia, via Bogotá där vi gjorde ett stopp för att titta på en potentiell tävlingsarena för en stor Breaking-tävling som planeras. Vi hann även med en kort sightseeing i Bogotá innan vi åkte vidare till Villa de Leiva, en otroligt vacker stad från kolonialtiden. Det var en pittoresk, rustik stad där allt var så fint, välskött och lugnt. En stad jag verkligen hoppas kunna besöka igen!

Resorna med buss och bil var dock nervösa äventyr på dåliga, trasiga och trånga vägar, med alldeles för hög hastighet, obefintliga avstånd mellan fordonen och mycket trafik. Men det kompenserades av den vackra och mäktiga naturen!

I Villa de Leiva höll jag en 2-dagarsutbildning för dansare och tränare. Många av deltagarna hade en bakgrund inom Cheerleading, vilket gjorde det lättare för dem att ta till sig Disco.
Det var så roligt att presentera något de inte hade provat tidigare och som de tyckte var jättekul! Jag blev även presenterad för borgmästaren och fick träffa flera engagerade personer inom det Colombianska Danssportförbundet.

Sedan fortsatte resan till Peru och huvudstaden Lima. I Lima driver ordförande Lilian det Peruanska Danssportförbundet. I konkurrensen med andra idrotter får de inga statliga medel alls, så de måste vara helt självförsörjande.

Där började jag med en dags domarutbildning. Deltagarna hade mycket erfarenhet av Latin, standard och gymnastik. Även dessa personer förstod Disco utmärkt, och det blev mycket intressanta diskussioner när vi tittade på filmklipp och pratade om bedömning. På kvällen blev jag och Lilian inbjudna till en middag där man firade ett förbund för sportjournalister och deras 80-årsjubileum. Det var en trevlig kväll där vi pratade mycket om sport i allmänhet. För Lilian och Peruanska Danssportförbundet var det stort att vi fick representera danssporten på denna middag.

Därefter följde två dagar med utbildning för tränare, där även en grupp gymnaster deltog. Jag kunde använda dem för att demonstrera mer avancerade hopp, trick och piruetter. Det var en grupp dansare som vi säkert kommer att se på internationella Discotävlingar inom 2-3 år.

Jag är oerhört tacksam över att ha fått uppleva detta!
Det är länder med mycket fattigdom och svårigheter, men samtidigt är det tydligt hur stor plats idrotten har och hur viktig den är. I Cali, Colombia, finns det 400 dansstudios med Salsa. Salsamusik överallt och folk som dansar överallt!

Det uttalades många gånger hur viktigt arbetet med dansen var som samhällsinsats och för folkhälsan. Vi har andra förutsättningar i Sverige, men ändå tyckte jag att när det kom till grundvärderingar och varför vi engagerar oss i dansen så hade vi så mycket gemensamt. Länder på varsin sida av jordklotet, men människorna jag mötte var alla otroligt vänliga, välkomnande, prestigelösa, positiva och jordnära.

Jag är så glad över att ha fått göra detta, och kommer att göra vad jag kan för att fortsätta samarbetet mellan Svenska Danssportförbundet och Latinamerika.
Det finns fler planer på gång!"

/Judith Martinez Åkeson



















 

  • Svenska Danssportförbundet
  • Disco
  • Förbundskapten
  • WSDF
Sandra Svanberg 23-11-13