Svenska Danssportförbundets första officiella tävlingar i rullstolsdans har arrangerats

I lördags arrangerade Dansklubben Buggie tävlingen Timmelesnurren, i äkta dansbanemiljö och strålande sol i Ulricehamn. Danspar från stora delar av Sverige tävlade i dansstilarna som ingår i Bugg & Rock´n Roll och här genomfördes Svenska Danssportförbundets första officiella tävlingar i rullstolsdans.

Vid årsskiftet tog Danssportförbundet över ansvaret för rullstolsdans från Parasportförbundet och i mars fastslog förbundsstyrelsen de första tävlingsreglementen för grenarna Bugg, Freestyle samt Standard och Latin. Reglementena testades i november på en tävling arrangerad av VDA Dansstudio i Göteborg och i helgen var det äntligen dags gå live på riktigt.

Erik och Rebecka historiska vinnare!
Två föreningar ställde upp med tävlande och först ut var klasserna Bugg Combi Funktionsklass 1 och Bugg Combi Funktionsklass 2. Combi innebär att dansparet består av en sittande och en stående dansare, och i Funktionsklass 1 har dansarna en mer omfattande funktionsnedsättning än i tvåan. Mest spännande blev det i den sistnämnda klassen, där tre tävlande stod på golvet. I bugg dansas det alltid två danser, en långsam och en snabb och efter de två varven stod Erik Dahlström och Rebecca Granlund från Neuroförbundet Göteborg, som segrare.

Vidare tävlade freestyle-klasserna. Freestyle tillhör i Performing arts-familjen och är en fri dans där en eller flera stilar blandas till uppvisning. Här bjöds publiken på tre nummer där Thomas Willson var först ut i singel. Därefter var det ytterligare två nummer i combiklassen där Zanna Petersson och Lillemor Jensen Sedig knep förstaplatsen, framför Maria Andersson och Peter Magnusson Sedig.

Parasportdelen avslutades med en dansuppvisning från HV Dans, som i flera år haft deltagare med intellektuell funktionsnedsättning som dansat bugg. Nu fick de visa vad de kan inför en jublande publik.

Buggie först ut som arrangör
Att Buggie blev första förening att anordna en tävling var naturligt, eftersom två av deras engagerade medlemmar varit involverade i Paradansprojektet sedan det startade 2020. Föreningar har också två domare som just nu genomgår domarutbildningen i rullstolsdans och har under våren startat upp en egen Paradansgrupp.

Fler arrangörsföreningar sökes
Vi vill nu se att fler arrangörsföreningar lägger till rullstolsklasserna i tävlingsprogrammen. Eftersom det finns ett begränsat antal tävlande idag, rekommenderar vi er att ni kontaktar Stödområde Paradans på parasport@danssport.se . Detsamma gäller även er som ni vill ha en uppvisning.

  • Svenska Danssportförbundet
  • Vi är svensk dansport
  • Paradans
  • Rullstolsdans
  • Tävling
  • Danssport
Sandra Svanberg 23-06-07