Strategi 2030 är en långsiktig plan utvecklad av Svenska Danssportförbundet för att främja och utveckla dans och danssport i Sverige. Den syftar till att skapa en hållbar och inkluderande framtid för danssporten i Sverige, där alla kan delta och utvecklas genom dans.
Strategi 2030 är beslutad av Svenska Danssportförbundet förbundsmöte med syfte för att främja och utveckla dans och danssport i Sverige. Den syftar till att skapa en hållbar och inkluderande framtid för danssporten i Sverige, där alla kan delta och utvecklas genom dans för att nå visionen DANS - rörelse hela livet.
Strategiska områden;
- Utbildning:
- Kvalitetssäkrade utbildningar för olika roller inom dansen, såsom danskursledare, danstränare, föreningsledare och funktionärer och domare.
- Samarbete med organisationer som SISU Idrottsutbildarna och Svenska Parasportförbundet för att erbjuda bredare utbildningsmöjligheter.
- Kommunikation & PR:
- Ökad synlighet och tillgänglighet för dansen genom sociala medier, uppvisningar och moderna hemsidor.
- Fokus på att rekrytera ledare och deltagare samt att lyfta fram elitverksamheten.
- Tävling:
- Skapa förutsättningar för en bred tävlingsverksamhet som inkluderar både bredd och elit.
- Främja en inkluderande och trygg miljö på tävlingsarenan.
- Förening:
- Stärka dansföreningar genom stöd och förenklad administration.
- Samverkan med RF-SISU distrikten för att höja kunskapen och engagemanget inom föreningarna.
- Inkludering och Mångfald:
- Arbeta för en inkluderande och mångfaldig danssport.
- Fokus på normkritik och att möjliggöra dans för alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar.
Strategi 2030 baseras på Svenska Danssportförbundets Dansen Vill
Verksamhetsidé:
- Svenska Danssportförbundet har till uppgift att främja dansen och danssporten i Sverige i överensstämmelse med idrottens mål och inriktning. Vi bedriver vår dansidrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utveckla människor under hela livet.
Vision:
- “DANS – rörelse hela livet”
Värdegrund:
- Engagemang: Danssporten ger gemenskap, glädje och engagemang. Vi lär oss tidigt att umgås och respektera varandra över kulturella, etniska, köns- och generationsgränser. Ledarna är de positiva förebilderna. Föreningsgemenskap ska vara tillgänglig för alla. Men som en del i den ideella idrottsrörelsen bygger framgång på engagemang från dem som deltar. Vi utvecklar därför vår verksamhet för att få engagemang i alla led – bland dansare, föräldrar, funktionärer, ledare och andra medlemmar.
- Öppenhet: Danssporten ska präglas av öppenhet och likabehandling vilken är en grund för all ideell och demokratisk föreningsverksamhet.
- Ansvarstagande: med de olika roller och förtroenden som vi tar på oss inom förbundet i accepterade roller följer även ett ansvar att driva uppdrag och tilldelade uppgifter i mål.
- Tillit och respekt: För att vi skall kunna utveckla dansen i Sverige i enlighet med DSFs vision och organisation måste det finnas tillit till de som är utvalda att leda olika delar av verksamheten. Vidare måste det inom ramen för den demokratiska processen visas respekt för fattade beslut och riktlinjer. Det är utifrån detta engagemang hämtas.