Bildhander

Ung Danssport

Ung Danssport & Ungdomskommittén

I januari 2023 beslutade Danssportförbundet att bilda en ungdomskommitté. Den har som syfte att stärka unga ledares roll inom förbundet genom att öka deras kunskap och inflytande i danssportens styrande rum på alla nivåer. Kommittén ska även fungera som en rådgivande entitet i den konceptuella utformningen och utvecklingen av barn- och ungdomsdansen inom förbundet. 

Ungdomskommittén har i uppdrag att:

 • Inspirera och skapa möjligheter till fler ledaruppdrag för unga.
 • Representera ungdomar och föra ungdomars talan i olika organ inom Svenska
  Danssportförbundet.
 • Ha en rådgivande roll gentemot Förbundsstyrelsen och Kansliet i frågor som berör
  barn och ungdomar.
 • Medverka rådgivande i den konceptuella utvecklingen av barn- och ungdomsdansen
  inom förbundet på förenings-, distrikt- och nationell nivå.
 • Skapa och stärka kontakter med unga inom andra förbund.
 • Verka för att föreningsmedlemmar och distrikt har en ungdomsrepresentant.
 • Årligen utse och dela ut ”Årets Unga Ledare” i samband med förbundsmötet.

Fram till Förbundsmötet 2023 tillsattes Oscar Ågren som ordförande för att starta igång arbetet.

- Får vi in unga personer in i förbundet och kan skapa en attraktiv miljö där unga kan utvecklas, utbildas och påverka, kommer det föra med sig fler unga dansare som skapar en stor bredd och i sin tur en stark elit långsiktigt - det tror jag starkt på, förklarar Oscar. Kommittén skapar också en chans för ungdomar att lära sig hur styrelsearbete fungerar, hur verksamheten inom förbundet ser ut och hur vi är en del av idrottsrörelsen i stort. Det tror jag är en värdefull erfarenhet.

Nu behöver Danssportförbundet en stark kommitté med ungdomar i åldrarna 18-25 år som är intresserade och vill leda barn- och ungdomsverksamheten in i framtiden. Man blir tillsatt i ett år i taget innan Förbundsmötet. 

Om du har frågor, idéer eller vill engagera dig, kontakta oss: ungdanssport@danssport.org


Årlig utmärkelse: Årets Unga Ledare

Från 2024 finns en ny utmärkelse - Årets Unga Ledare i Svenska Danssportförbundet. Utmärkelsen delas ut vid det årliga Förbundsmötet. Läs mer om utmärkelsen och fundera på vem du vill nominera. Sista dag för nominering är den 1 mars.

Om Årets Unga LedareUngdomskommittén 2023:
Oscar Ågren, ordförande

Oscar Ågren är 21 år och ordförande i Svenska Danssportförbundets Ungdomskommitté. Han har dansat BRR-danser sedan 2008 och är idag tränare och ledamot i hemmaföreningen Mälardalens Dansklubb. Sedan 2022 är han även med i Förbundsstyrelsen, idag som ledamot.

 


Julia Månsson, ledamot

Julia Månsson är 20 år och ordförande i Laxbuggarnas Ungdomssektion sen 2021, tränare sedan 2016 och har dansat sen 2010.

Foto: Från Laxbuggarnas hemsida

 

Axel Jerhlander, ledamot

Axel är landslagsdansare i Team Sweden Standard, Latin & Tiodans sen 2014. Han har representerat Sverige på många EM och VM i olika åldersklasser och har många SM-medaljer i sin samling. Axel har även gått en tränarutbildning och brinner för att undervisa i tiodans, vilket han gör på Stockholms Dansklubb.

Foto: Renata Kaleta

Skapad av: Sandra Svanberg 23-01-31