Singel Hiphop Bild Till Hemsidan11

Börja dansa

Breaking

För mer information om dansstilar eller föreningar som erbjuder just den dansstil du är intresserad av - skicka ett mejl till vår grupp som arbetar med Breaking: Mejla om Breaking

Breaking, även kallat Breakdance, är en dans form som innehåller inslag av en hög variation av komplexa rörelser där utövaren uttrycker sin egna stil, personlighet och visar sina egna kreativa rörelser i dansen på golvet. Breaking är en kultur, ett community, som Bboys och Bgirls lever i och som skapar samhörighet (mellan olika samhällsklasser, etniciteter och bakgrunder i Sverige och omvärlden) och ger utlopp för skapande.

Dansen är en del av hiphopkulturen som startade på 1970-talet i New York, USA. Det kom sedan till Sverige och Europa på 1980 talet. 1995 arrangerades första SM i Sverige i Norrköping, och sedan dess har städer som Stockholm, Göteborg, Malmö och andra städer vart värd för SM. 19 december 2020 skulle SM arrangeras i Norrköping, men på grund av covid-19 behövdes det tyvärr ställas in.

Breaking var för första gången med i Ungdoms-OS 2018 i Buenos Aires, Argentina och gör nu sin debut under OS i Paris 2024. Förbundets elit- och landslagssatsning, Team Sweden Breaking, fokuserar på att Sverige är med i jakten på en OS-medalj.


Breaking terminologi:
Breakdance är en dynamisk dansstil som Bboys och Bgirls kombinerar i en kreativ rytmisk komposition. Precis som andra fysiska discipliner har även breakdance ett antal grundelement som definierar dansstilen.

Bboys/Bgirls
Bboy eller Bgirl är en person som utövar dansformen breaking, följer och lever för hiphopkultur och livsstil.

MC/Host
En MC/HOST är en nyckelperson för att genomföra battles. Under breakdance-battles ska en MC/Host kommentera, introducera, hålla tidschema och inte minst underhålla. Som MC/Värd bör du veta något om alla breakers, DJ:n, musiken, domarna etc. och är den enda som är närvarande på scenen under hela tävlingen.

DJ
En DJ är den som är ansvarig för och spelar musiken under battles/tävlingen. En DJ:s roll är absolut nödvändig för utförandet. Det är inte heller ovanligt att kända DJ:s själva är tidigare eller nuvarande Breakers. DJ:n måste se dansgolvet, för att ha full överblick över vad som händer. DJ:a är tekniskt, komplicerat, musikaliskt och kräver mycket träning för att bli en bra DJ för Breaking.

Throw Down
När en breakare går ut på golvet och börjar breaka.

En cypher cat/Cypher Bboy eller Bgirl
Om en Breakare kallas för en "cypher cat" betyder det att brytaren har en hög Breaking-nivå i cyphern. Det betyder att de har förmågan att gå in i en cypher upprepade gånger utan att upprepa samma sak eller att bli trötta. Detta sammanfattas med att breakaren har tvåpunkts "throw downs" som passar den mindre arenan, och förmodligen annorlunda än man skulle göra i en breakingtävling.

A power head
En breaker som främst övar och utför "power moves".

Power Moves
Exempel på power moves: head spins, flares, air flare, windmills and 1990s. Det är dynamiska element där breakaren snurrar/roterar hela kroppen på till exempel händer, armbågar, huvud, rygg eller axlar. Vanligt att avsluta med en freeze eller en kombination av flera power moves.

Freeze
En freeze är när en breakare stannar upp i en pose i några sekunder. Exempel på freezes: Baby Freeze, Chair Freeze, Hollowback Freeze och Elbow Freeze.

A call out
En "call out" är när en breaker spontant utmanar en annan breakere i en battle. Detta kan hända i en "cypher", men också under tävling. 

A crew
Ett "crew" är en sammansättning av breakare som ett lag, med ett crew name. Det är inte ovanligt att ett crew kommer från samma område och land, men ett crew kan även korsa nationella gränser. Att vara medlem i ett crew är att vara en del i en familj som tränar tillsammans, kämpar tillsammans, stöttar varandra och delar ofta samma tankesätt för breaking som dans och kultur. Ett crew är inte begränsad till bara Bboys och Bgirls, utan även DJ:s, graffitiartister och MC:s.


Kontakta kansli@danssport.se om du har frågor!

 

Skapad av: Sandra Svanberg 22-05-31