Singel Hiphop Bild Till Hemsidan11

Börja dansa

Disco & Performing arts

För mer information om danstilen och föreningar - skicka ett mejl till vår grupp som arbetar med Disco & Performing arts: Mejla om Disco & Performing arts

Disco
Ursprung från 70-talets Disco. Dansen har utvecklats mycket sedan dess och är idag en snabb, explosiv och atletisk dans och dansas i 128-140 bpm.

Karaktären kännetecknas av en konstant kroppspuls (magpump, body action) som bygger på principen contraction/release. Disco ger utrymme för fri tolkning och personlig stil. Denna kan vara influerad av aktuella trender. Teknikmoment som hopp, piruetter och kickar har blivit en viktig del av dansen där man lägger stor vikt vid teknisk kvalitet som korrekt hållning, balans, kontroll och placering av kroppen. Sträckta knän och vrister samt spänstigt fotarbete i både grundsteg som i tekniska moment. Rörelser med armar och ben ska göras med förlängning som ger långa raka linjer. Helhetsintrycket ska vara att dansaren dansar med lätthet, snabbt, explosivt och spänstigt.

Koreografin ska ha variation av olika grundsteg, rörelser och former. Koreografin ska kunna visa dansarens förmåga att dansa dynamiskt dvs med olika rörelsekvaliteter.

I Disco kan man tävla i Solo, Duo, Small Team och Big Team.
Danser är alltid koreograferade.

Akro Disco
Här kombineras Discodans med akrobatik och dansas bara i Solo.

British Freestyle
Freestyle har också sitt ursprung från 70-talets Disco men utvecklades i en annan riktning än Disco i länder som England, Norge och Sydafrika. Karaktären kännetecknas av explosivitet, energi, hög fart, spänst och tekniska färdigheter, med influenser av tex Disco och Jazz där fokus ligger på kontraster, trix och väldigt mycket energi.
Freestyle dansas i circulation i 150-170 bpm som Solo, Duo, Trio.

Slowdance
Hör till samma familj som British Freestyle men dansas till ballader. Kallas ibland för Slowdisco. Även här är explosivitet, energi, kontraster, inlevelse och dramatik viktigt. Variation i dynamik, fart, nivåer och rörelsekvaliteter. Många tekniska moment och trix med fokus på kvalitet på utförandet.
Slowdance dansas i circulation som Solo, Duo och Trio.

Performing Arts
Är samlingsnamn för tre tävlingsdiscipliner

  • Modernt/ Lyrical jazz
  • Jazz uptempo
  • Show

Modern dans
En konstnärlig dansform med många stilar. Dansen är nytänkande och här finns utrymme för att experimentera. Koreografen kan fritt uttrycka känslor och stämningar samt utforma sina egna steg. Här använder man sig medvetet av tyngdkraften medan exempelvis balett strävar efter att vara lätt och luftig. Andra moderna stilar kan involveras, men får aldrig styra/ dominera.

Karaktäristiskt för dansen är golvteknik/golvkoreografi, introvert/abstrakt uttryck, contract/ release, off- balance, kantigt/flexat, drop-recover.

Denna dansdisciplin handlar om att använda moderna danstekniker som skapades för de flesta under första hälften av 20-talet av kända danslärare och koreografer som t.ex. Martha Graham, José Limon, Alvin Ailey, Merce Cunningham, Lester Horton och en mängd andra på den amerikanska kontinenten samt Kurt Jooss, Mary Wigman, Hanya Holm och många andra i Europa.

Eftersom Modern dans är fridans betyder inte detta att vi endast behöver använda de ovan nämnda teknikerna i sina ursprungliga former. Tvärtom handlar det också om att använda moderna trender i modern dansteknik som antingen går tillbaka till grunden etablerade av ovannämnda koreografer eller vi kan använda helt nya, experimentella och ursprungliga begrepp för modern dans. I samtida dans ges nya möjligheter att visa hur kroppen kan användas, erbjuda ny rörelsekvalitet och utrymme för att experimentera.

Lyrical Jazz 
En stil med element från både balett och jazz. Lyrical Jazz är generellt mer flytande, friare och snabbare än balett men grasiösare och inte så snabb som jazzdans.

Lyrisk Jazz använder rörelse för att uttrycka starka känslor så som kärlek, lycka, romantik, sorg eller ilska. Dansen ska förstärka texten, känslan eller uttrycket i den valda musiken. Man dansar oftast till ballader som kan komma ur vilken musikstil  som helst, men som ger dansaren utrymme för att uttrycka känsla och inlevelse i sin dans.

Dansen är graciös och karaktäriseras av flyt, rena linjer och mjukhet med inslag av jazzens piruetter, hopp och grand battments.

Jazz Up tempo
Jazzdans kan dansas med många olika stilar och tempon. Olika teman kan bygga på afrokubanska, orientaliska, spanska eller andra nationella teman. Dansen kan utföras via en karaktär men den kan också vara abstrakt. Old School Jazz, Commercial Jazz, Street Jazz, Musical jazz och Modern Jazz är stilar som används idag.

Dansen karaktäriseras av extrovert uttryck, isolationer, rena grundsteg, rytmik, flow, lätthet, renhet i linjer och rörelser. Grundsteg/grundrörelser som chasses, step-reach, pas de bourrets, pivots, piruettes, grand battmantents, hopp, jazzhands, jazzwalks mm ska användas.

Show Performing Arts
Baserar sig i huvudsak på jazz, balett och/eller modern dansteknik. Andra dansstilar kan också användas, men får inte dominera. Showdans ska baseras på ett koncept, en berättelse, ett tema eller en idé. Det ska finnas ett namn på dansnumret.

Konceptet, berättelsen, temat eller idén ska ha en tydlig röd tråd genom musiken, kostym, koreografin och eventuell scenografi. Numret ska vara underhållande och/eller beröra. Rekvisita och scenografi får gärna användas för att förstärka temat/handlingen.

Karaktäristiskt för Show är teatralt, handling, berättelse, tema, rekvisita, underhållande.

Skapad av: Sandra Svanberg 22-05-31