Singel Hiphop Bild Till Hemsidan11

Börja dansa

Hiphop

För mer information om danstilen och föreningar - skicka ett mejl till vår grupp som arbetar med Hiphop: Mejla om Hiphop

Hiphopdansen växte fram under 80-talet. Den startade som en ”festdans” som man gjorde på olika housepartys eller klubbar. Dansen växte fram genom musiken och genom de personer som utförde den.

Hiphop karakteriseras av ett ”groove”, ett gung i kroppen där betoningen ofta ligger på åttondelarna i musiken. Groovet/gunget är en känsla som skapas av musiken och på så sätt också förändras med musiken. Groovet kan dansas åt alla olika håll så som ner, upp, fram, bak, sida till sida m.m. Hiphopens groove har överlag en tung nedåtgående känsla i dansen så som i musiken. Men kan även ha en lättare känsla utan att tappa sin tyngd så som i 90’s Hiphop/Hype och New Jack Swing. Hiphop ger utrymme för fri tolkning och personlig stil och dansas med stor variation av rytmer som visar på dynamik, tajming och musikalitet.

Man använder grundtekniker och grundsteg såsom Groove, Footwork, Jacking, pop’s, Isolations, Boogaloo, Waves, Floorworks.

I Hiphop kan man tävla i Solo, Duo, Small Team och Big Team.

I Hiphop Battle dansar man två dansare i taget i en ring. Det går det ut på att försöka överträffa sin motståndares dans. Det är ett utbyte av färdigheter där man utmanar/uppmuntrar varandra till att överträffa sig själv och sin egen förmåga. Interaktionen mellan dansarna är viktig och battles utförs som en konversation där dansarna svarar på varandras dans. Dansarna måste visa respekt mot sin motståndare.

Man battler i stilarna Hiphop/New Style, House, Popping, Ragga, Dancehall, R&B och Old School, Hype/New Jack Swing, Old School Popping.

Kontakta kansli@danssport.se om du har frågor!

Skapad av: Sandra Svanberg 22-05-31