Singel Hiphop Bild Till Hemsidan11

Börja dansa

Övriga dansstilar

Dans kan utövas i många former som tex träning och motion, danslek, uppvisning och tävling. Ett begränsat antal dansgrenar ingår i den nationella och internationella tävlingsverksamheten, men det stora antalet utövare av dans, dansar utanför tävlingsgolvet.

Här är utbudet av dansstilar stort. Över 70 dansstilar erbjuds sammanlagt i våra föreningar. Här beskrivs några av dessa.

Streetjazz
En blandning mellan två tekniker. Teknik från jazzen och tyngdflödet från Streeten. Denna dansstil används ofta i många musikvideos och scenshower. På dessa klasser ger det en balans av teknikträning och häftiga koreografer.

Poledance
En rolig och fysiks träningsform. Den har sitt ursprung från bla chinese pole och den indiska sporten mallakhamb, men tar också inspiration från akrobatik och gymnastik.

Afrobeat
Dansstilen växte fram tack vare musikgenren Afrobeat och är lika oförutsägbar som musiken. Den består av steg från stilarna nbombolo, coupé décalé, afrohouse, azonto m.fl. Dansstilen handlar mycket om energi, attityd och att sätta sin egen prägel i stegen.

Bachata
En dans- och musikstil från Dominikanska republiken som karaktäriseras av de typiska höft rörelserna. Bachatan har blivit väldigt populär på dansgolven i Sverige och i övriga Europa.

Jazz
Baserad på den traditionella jazzträningen och dansas till musik med tyngdpunkten på soul, funk, RnB. Idag används grunden till de flesta koreografierna som bland annat i musikvideos, bakgrundsdansare till artister och musikaler.

House dance
En dans som kom mest från lgbtq-klubbgemenskapen till housemusik. Olika dansare tog med sina stilar för att möta housemusik och de housedanserna blev en sammanslagning av alla dessa olika stilar som böjde sig för att passa musiken i ett försök att bryta sig loss från konstruktionerna av den ursprungliga stilen de kom ifrån, och vara fri i musiken.

Showdance
En fortsatt utvecklad stil som hela tiden inspireras av nya dansstilar. Den är scenisk och dynamisk. Det en en stil som fokuserar mycket på show och scenframträdande och används ofta i filmer och musikaler där dans förekommer.

Afro salsa
Detta är en salsastil som är blandad av afro beats fusion och colombiansk salsa. Härliga rythmer och musik och du går ut från klassen med ett leende.

Dancehall 
Dancehall är inte bara en dansstil utan en hel kultur som föddes på gatorna i Jamaica, och har under flera år spridit sig som en löpeld. Dansen byggs upp av olika moves och grooves, som sedan även kan sättas ihop till olika koreografier. Rytm, energi och känsla.

Heels
En väldigt teknisk stil. Fokus på hur man bär sig själv när man står, går, och dansar i klackar. 

Freestyle
Hiphop, improvisation, musik. Insiration och vägledning att uttrycka dig genom dansen.

Tiktok
Den populära appen har grundat ett nytt dansutövande. Korta koreografier  lärs ut.

Contemporary
En dansstil med en mittpunkt mellan Modern dans och Jazzdans i en mer lyrisk anda. Man använder en hel del teknik samtidigt som känslan och musikalitet är en stor del av utförandet.  

Commercial jazz
En blandning av jazzens teknik och commercialstilens musikalitet och rytmer, med mycket power och energi.

Etnisk Showdans
Zumba, salsa, bollywood, reggaeton, afro. Koreografier i etnisk stil – ofta med street-inslag. Mycket etniskt och mycket showdans. Svettigt, roligt och bra konditionsträning.

Barndans
Kropps- och rumsuppfattning, smidighet samt koordinationsförmåga. Musik och rytmlekar lockar till rörelse och tränar taktsinnet.

Folkdans
Traditionella danser som har en form och ett utförande baserat på hur människor från en särskild geografisk plats eller social bakgrund utför dem. Folkdans dansas nästan uteslutande till folkmusik eller spelmansmusik och dansarna bär ofta traditionella kläder. 

Popping
En robotlik animerad dans som hämtad ur en serietidning. Låt vågor fortplanta sig i kroppen och avsluta med en pop som får tiden att stanna. 

Medidans
Medidans är för dig som vill lära känna din kropp och dess egna unika sätt att uttrycka sig i rörelse. Det handlar inte om prestation utan din egen upplevelse. Som mindfulness till musik.

Gestaltande dans
Vi arbetar med att uttrycka och gestalta med dans och rörelser.

Shuffle
De grundläggande rörelserna i dansen är en snabb häl-och-tå action med en stil som lämpar sig för olika typer av elektronisk musik. Tex ”The running man” steget som är en rörelse där man skapar en ”spring på ställe” illusion.

 

Skapad av: Sandra Svanberg 22-07-15