GB0A3318

Tävling

Om Sveriges officiella tävlingsverksamhet

Dans utövas i olika former som träning, uppvisning, barnlek och tävling. Många dansstilar ingår i den officiella tävlingsverksamheten, på olika nivåer. Från tävlingar som är inkörsporten och början på tävlandet, till landslagsnivå i Team Sweden. Är du intresserad av tävlingsverksamheten, så har du samlad information här.

Det är föreningens tävlingsansvarige som är närmaste kontaktperson och vi på kansliet och förbundets verksamhetsområden, finns också här för att hjälpa till.


Se länken till alla dokument för föreningens tävlingsansvarige och dansaren som vill börja tävla.


Här nedan har vi samlat vanliga frågor och svar. Har du andra funderingar kommer här en lista på kontaktuppgifter till respektive verksamhetsområde, vid frågor om tävling:


Välkommen att anmäla dig till Sveriges officiella tävlingsverksamhet inom danssport - prata med din förening och upptäck dansglädje även på tävlingsgolvet!

Skapad av: Zandra Idenius 23-11-26
Vem arrangerar tävlingar inom dans?

 Svenska Danssportförbundet i samarbete med arrangörsförening, arrangerar förbundets Nationella tävlingar (N-tävlingar). 

- Förening & distrikt arrangerar lokala tävlingar utanför den officiella verksamheten. De ger inga rankingpoäng.

Vem kan tävla?

Om du har fyllt 13 år, så är du välkommen att börja tävla i danssporten.
Det är viktigt att det är roligt att tävla!

Hur fungerar det nationella tävlingssystemet?

Det nationella tävlandet är uppdelat i två olika områden:
- Regional tävling (R)
- Nationell tävling (N)

R-tävling 
Inkörsporten till tävlingsdansandet och har dansglädje och samvaro i fokus. R-tävlingar är till för de par som aldrig har tävlat tidigare eller precis har börjat. Det finns endast en klass per gren och åldersgrupp. R-tävlingarna ligger ofta i närområdet och är korta, effektiva och lättsamma. 

N-tävling
Finns över hela landet och är till för de tävlingsdansare som är mer erfarna. Där finns flera nivåer för alla grenar och åldersgrupper samt rankingtävlingar för kvalificering till Svenska mästerskapstävlingar.   

Vem kontaktar dansaren som vill börja tävla?

Medlem i en av våra föreningar:
Om dansaren är medlem i en förening, som är medlem inom Riksidrottsförbundet/ Svenska Danssportförbundet, så kontaktas tävlingsansvarige i föreningen.

Inte medlem i en av våra föreningar:
Dansare som inte är medlem inom Riksidrottsförbundet/ Svenska Danssportförbundet, kontaktar kansliet på kansli@danssport.se, för hjälp med en engångslicens och kan därefter delta i tävlingen. 

Vilka dansstilar kan man tävla i?

Bugg & Rock´n Roll
Boogie Woogie, Lindy hop, Bugg, Dubbelbugg och Rock´n´Roll

Standard, Latin & Tiodans
Standard: Modern vals, Quickstep, Tango, Wienervals, Slow Foxtrot
Latin: Cha-Cha-Cha, Samba, Rumba, Paso Doble, Jive
Tiodans: Här tävlar du i alla Standard- och Latindanserna

Disco & Performing Arts
Disco Dance, Acro Disco, British Freestyle, Slowdance 

Hiphop 
Battle All Styles, Popping, Locking och House

Breaking
Breaking utförs i Solo eller Crew

Hur anmäler sig dansare till tävling?

Nationell (N) tävling & Regional (R) tävling
Det är dansarens förening som ansvarar för dansarens anmälningar till tävlingar. I varje förening som har tävlingsdansare ska det finnas en tävlingsansvarig som har passande behörigheter i dans.se. 

Den tävlingsansvarige i föreningen ser till att dansarna har rätt licens och anmäls till rätt tävlingsklasser. Detta administreras i dans.se av föreningen.

Internationell tävling
Det är dansarens förening som ansvarar för dansarens anmälningar till internationella tävlingar som inte är mästerskap. För att kunna bli anmäld till dessa tävlingar så behöver kansliet bli meddelande om det för att kunna anmäla dansarna i de internationella systemen. I övrigt är det dansarna själva som ansvarar för all logistik kring resa, boende o dylikt.

Vid mästerskap tas dansare från landslaget ut, och administration kring anmälan och logistik sköts av DSF:s kansli och respektive Team Sweden. 

För att kunna tävla inom WDSF behöver dansarna själva skaffa ett eCard via WDSF:s hemsida. När ansökan är inskickad och betald kontaktas kansliet av dansarnas förening för att de ska gå in och godkänna. 

Info om WDSF eCard

Alla dansare får tävla på alla tävlingar som arrangeras av förbund som är anslutna till Svenska Danssportförbundet, WDSF, WRRC, WADF och WSDC.

Kan dansare inom Svenska Danssportförbundet delta i tävlingar som arrangeras utanför Sveriges officiella tävlingsverksamhet?

Dansare som vill tävla på tävlingar arrangerade av andra förbund och organisationer, utanför Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen, ska få detta godkänt av respektive verksamhetsområde. Sanktionsansökan skickas in av ansvarig förening till verksamhetsområdet via mejl, minst 6 veckor innan tävling.

Svenska Danssportförbundet är medlem i nationella & internationella organisationer

Svenska Danssportförbundet är även medlem i de officiella nationella och internationella organisationer inom idrottsrörelsen, här är samtliga medlemskap:

- Riksidrottsförbundet
- Sveriges Olympiska Kommitté
- World DanceSport Federation
- World Rock´n Roll Confederation
- World Swing Dance Council