Singel Hiphop Bild Till Hemsidan11

Börja dansa

Paradans

Paradans är dans för dig som har en funktionsnedsättning och delas upp i följande tre huvudområden:
- Dans för dig med rörelsenedsättning
- Dans för dig med intellektuell funktionsnedsättning
- Dans för dig med syn-eller hörselnedsättning

I Paradans ingår en mängd olika dansstilar och du kan dansa i formerna; solo, i par och i grupp.


Dina ledare anpassar dansen efter dina förutsättningar. Du är välkommen att dansa med oss oavsett vilken funktionsnedsättning och ambitionsnivå du har. De flesta i våra föreningar dansar för träningens skull och för att umgås med vänner. En del gillar att delta på uppvisningar och några tävlar också. Du väljer själv vad du vill göra med din dans.

Förbundets föreningar kallar sina danskurser för olika namn. Det är därför inte säkert att dansgruppen du letar efter heter Paradans. Olika dansgrupper kan också vända sig till olika målgrupper. I vissa grupper är alla oavsett funktionsnedsättning välkomna och andra grupper kanske bara vänder sig till dig som dansar med rullstol eller har en intellektuell funktionsnedsättning.

Om du har frågor om Paradans eller vilken förening du kan vända dig till, mejla till parasport@danssport.org

Läs mer om de olika områden som erbjuds inom Paradans: 

Skapad av: Zandra Idenius 22-06-01
Rullstolsdans - dans för dig med rörelsenedsättning

Den mest kända Paradansformen är rullstolsdans. I rullstolsdans, eller Para Dance som det heter på engelska, ingår dansstilarna Standard och Latin samt freestyle. Du kan dansa singel, två personer i rullstol tillsammans eller en person med rullstol och en gående. Vill du tävla behöver din funktionsnedsättning klassificeras, dvs bedömas, så att du tävlar i rätt tävlingsklass. Du behöver dock inte använda rullstol i din vardag för att tävla i rullstolsdans, så länge du uppfyller kriterierna för funktionsnedsättning som finns i tävlingsklasserna.

I Sverige dansar vi också bugg sittandes i rullstol. I en del föreningar som erbjuder rullstolsdans tränar både bugg, standard och latin tillsammans. Många som dansar bugg gör det dock inte för att tävla utan för att det är ett roligt sätt att roa sig genom att gå ut och dansa, så kallad socialdans.

Kanske vill du hellre dansa streetdance, jazz eller något helt annat? Det går att dansa alla sorters dans med rullstol och även som gående med en rörelsenedsättning. Internationellt sett finns det tävlingsmöjligheter i de flesta dansdiscipliner, i Sverige har vi ännu inte kommit riktigt lika långt.

Om du behöver hjälp med att hitta en förening för dig, hör av dig till oss genom att mejla till: parasport@danssport.org

Dans för dig med intellektuell funktionsnedsättning

Du som har en intellektuell funktionsnedsättning kan dansa en mängd olika sorters danser. Vilka möjligheter som finns beror på den förening som finns närmast dig. På lektionerna anpassar vi efter dina behov och förutsättningar.

Även för dig med intellektuell funktionsnedsättning finns det möjlighet att tävla, dels via något som heter Special Olympics, och dels via internationella danstävlingar. Danssportförbundet kommer framöver arbeta för utveckla fler möjligheter till att träna och tävla tillsammans.

Dans för dig med syn- eller hörselnedsättning

Du som har en syn- eller hörselnedsättning kan också dansa. Om du har en synnedsättning instruerar vi med ord och beröring. Att dansa med en hörselnedsättning innebär att man ofta arbetar mer med beröring för att känna rytmen. Det går alldeles utmärkt att dansa även om du inte hör musiken fullt ut.

Paradansens historia

Visste du att rullstolsdans började i Sverige? Else-Britt Freijd var den som först började med att dansa med rullstol 1968. 1975 hölls det som brukar kallas den första tävlingen, i Västerås. 1998 arrangerades VM för första gången, och det året inkluderades rullstolsdans också i den Internationella Paraolympiska kommittén, IPC. Än så länge väntar dock rullstolsdans på att bli en del av det paralympiska programmet.

I Sverige har rullstolsdans, precis som många andra idrotter, varit en del av Parasportförbundet. 2016 påbörjades ett förändringsarbete inom svensk idrottsrörelse med syfte att även idrottare med funktionsnedsättningar ska vara aktiva i de specialidrottsförbund som deras idrott tillhör. Det innebär att alla som dansar är med i Danssportförbundet. Danssportförbundet visade tidigt intresse för inkludera rullstolsdans i vårt förbund, men det är först under 2021 som detta arbete har tagit full fart. Under 2022 samarbetar Danssportförbundet med Parasportförbundet runt ett antal olika aktiviteter, och from 1 januari 2023 ska rullstolsdans tillhöra Danssportförbundet.

Danssportförbundet har, via våra föreningar, haft Paradans i flera år, men då främst för dig som har en intellektuell funktionsnedsättning.