Singel Hiphop Bild Till Hemsidan11

Börja dansa

Linedance

För mer information om dansstilen eller föreningar  - skicka ett mejl till våra experter: Mejl om Linedance

Linedance är en koreograferad dans där man upprepar i förväg inlärda stegkombinationer. Dansarna formerar sig i rader, därav namnet Linedance.

Dansen, som det ser ut idag utvecklades under 1970- och 1980-talen i USA, med det finns stora likheter och influenser av folkdanser från 1800-talet.

När dansen började dyka upp ordentligt i Sverige i slutet av 1990-talet så dansades det främst till countrymusik. Dansen har dock utvecklats och inkluderar idag många olika musikstilar.

Linedance kan dansas på alla nivåer, från lättsam motionsaktivitet till elitnivå med tävlingar och mästerskap vid olika nationella eller internationella arrangemang.

Internationellt finns det flera stora förbund/organisationer inom Country & Western- danser där Linedance är en av grenarna.

Inom Linedance förekommer olika karaktärer av danser. I alla karaktärer är grundstegen är de samma, men man dansar dem på olika sätt. I tävlingssammanhang finns sex karaktärer definierade:

- Smooth (West Coast Swing, Night Club och Two step). En mjuk dansstil som ger härligt flyt. Inga böjda knän-det ska gå som en rak tråd genom kroppen.

- Lilt (Polka, East Coast Swing, Jive). Karaktäriseras av studsande steg och medryckande musik.

- Rise & fall (Vals)

- Cuban (cha cha, rumba, mambo)

- Funky (disco, soul, funk). En modern dans som kräver attityd. Påminner om Hiphop och streetdance.

- Novelty (lustbetonad dans till anpassad musik)

Kontakta kansli@danssport.se om du har frågor!

Skapad av: Sandra Svanberg 22-06-01