Tävling

Tävla i Sveriges officiella tävlingsverksamhet för danssport!

Tävlande dansare inom Svenska Danssportförbundet och därmed Riksidrottsförbundets - tävlar i den svenska officiella tävlingsverksamheten inom danssport. Historieböckernas guldmedaljörer utses vid mästerskapen!

Alla är välkomna att tävla i danssport, oavsett medlemskap i förbundets föreningar eller ej. Anmälningsförfarandet ser olika ut och information om detta finns i nedan text. 

Genom medlemskapet finns möjlighet att bli en av Sveriges officiella landslagsdansare, i Team Swedens 8 olika landslag.  Förbundets medlemskap i Sveriges Olympiska Kommitté, öppnar upp för den unika möjligheten att nå ända fram till Olympiska Spelen i antagen dansgren. Inför OS 2024, pågår en OS-satsning i Breaking. 

 I våra föreningar erbjuds danssport inom svenska idrottsrörelsen i 20 dansgrenar, inom Riksidrottsförbundet, vilket innebär att våra mästerskap är de officiella mästerskapen, som ger Riksidrottsförbundets utmärkelser och kan leda ända till de Olympiska Spelen.

Det är just det som skiljer Svenska Danssportförbundets mästerskap, från det privata tävlingssystemet inom dans. Elitdansare inom landslaget Team Sweden representerar Sverige i de officiella internationella mästerskap (EM, VM och Olympiska Spelen).

Förbundet är även medlem i de officiella nationella och internationella organisationer inom idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, World Dance Sport Federation, World Art Dance Federation, World Rock´n Roll Confederation och World Swing Dance Council.


Vill du börja tävla i den nationella tävlingsverksamheten?


Vem kan tävla?
Alla dansare i åldrarna 13 och uppåt, kan kan tävla på olika nivåer.
Om dansaren är medlem i en förening, som är medlem inom Riksidrottsförbundet/ Svenska Danssportförbundet, så kontaktas tävlingsansvarige i föreningen.
Dansare som inte är medlem inom Riksidrottsförbundet/ Svenska Danssportförbundet, kontaktar kansliet på kansli@danssport.se, så får denne hjälp med en engångslicens och kan därefter delta i tävlingen. 


Vem arrangerar tävlingar inom dans?
Tävlingarna arrangeras av arrangörsföreningar över hela Sverige, i samarbete med Svenska Danssportförbundet. Tävlingskalender visar de kommande tävlingarna och var dessa äger rum. Här i texten finns information om hur anmälan genom föreningen går till. 


Vilka dansstilar ingår i tävlingssystemet?
Dansstilarna som du kan tävla i, samlas ihop i olika kategorier med ett tillhörande samlingsnamn:

1. Bugg & Rock´n´Roll:
Dansstilarna som ingår här är: Boogie Woogie, Lindy hop, Bugg, Dubbelbugg och Rock´n´Roll

2. Standard, Latin & Tiodans:
Standard: Modern vals, Quickstep, Tango, Wienervals, Slow Foxtrot
Latin: Cha-Cha-Cha, Samba, Rumba, Paso Doble, Jive
Tiodans: Här tävlar du i alla Standard- och Latindanserna

3. Disco & Performing Arts:
Dansstilarna som ingår här är: Disco Dance, Acro Disco, British Freestyle, Slowdance 

4. Hiphop 
Dansstilarna som ingår här är: Battle All Styles, Popping, Locking och House.

5. Breaking
Breaking utförs i Solo eller Crew.


Hur fungerar det nationella tävlingssystemet?
- Det nationella tävlandet är uppdelat i två olika områden:
- Regional tävling (R)
- Nationell tävling (N)

1. R-tävling 
Inkörsporten till tävlingsdansandet och har dansglädje och samvaro i fokus. R-tävlingar är till för de par som aldrig har tävlat tidigare eller precis har börjat. Det finns endast en klass per gren och åldersgrupp. R-tävlingarna ligger ofta i närområdet och är korta, effektiva och lättsamma. 

2. N-tävling - Grand Prix (rankingtävlingar)
Finns över hela landet och är till för de tävlingsdansare (solo eller par) som är mer erfarna. Där finns flera nivåer för alla grenar och åldersgrupper samt rankingtävlingar för kvalificering till Svenska mästerskapstävlingar.   


Hur anmäler sig dansare till nationell tävling?
Det är dansarens förening som ansvarar för dansarens anmälningar till tävlingar. I varje förening som har tävlingsdansare ska det finnas en tävlingsansvarig som har passande behörigheter i dans.se. 

Den tävlingsansvarige i föreningen ser till att dansarna har rätt licens och anmäls till rätt tävlingsklasser. Detta administreras i dans.se av föreningen.

Information till föreningen som ska anmäla en dansare till tävling:handledningar och blanketter 


Hur anmäler sig dansare till internationell tävling?
Det är dansarens förening som ansvarar för dansarens anmälningar till internationella tävlingar som inte är mästerskap. För att kunna bli anmäld till dessa tävlingar så behöver kansliet bli meddelande om det för att kunna anmäla dansarna i de internationella systemen. I övrigt är det dansarna själva som ansvarar för all logistik kring resa, boende o dylikt.

Vid mästerskap tas dansare från landslaget ut, och administration kring anmälan och logistik sköts av DSF:s kansli och respektive Team Sweden. 

För att kunna tävla inom WDSF behöver dansarna själva skaffa ett eCard via WDSF:s hemsida. När ansökan är inskickad och betald kontaktas kansliet av dansarnas förening för att de ska gå in och godkänna. 

Info om WDSF eCard

Alla dansare får tävla på alla tävlingar som arrangeras av förbund som är anslutna till Svenska Danssportförbundet, WDSF, WRRC, WADF och WSDC.


Team Sweden - elit-& landslagssatsning
Sveriges elit & landslags ingår i Team Sweden. Där finns 8 landslag. Är du tävlingsdansare och vill du börja tävla internationellt som landslagsdansare för Sverige?
Läs mer härKan dansare inom Svenska Danssportförbundet delta i tävlingar som arrangeras utanför Sveriges officiella tävlingsverksamhet?
Dansare som vill tävla på tävlingar arrangerade av andra förbund och organisationer, utanför Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen, ska få detta godkänt av respektive verksamhetsområde. Sanktionsansökan skickas in av ansvarig förening till verksamhetsområdet via mejl, minst 6 veckor innan tävling.

Kontaktuppgifter till respektive verksamhetsområde:


Välkommen att anmäla dig till Sveriges officiella tävlingsverksamhet inom danssport - prata med din förening och upptäck dansglädje även på tävlingsgolvet!

Skapad av: Sandra Svanberg 22-05-13